Namirnica ima dovoljno, otklanjaju se problemi u snabdevanju sredstvima za dezinfekciju

Prehrambenih namirnica i robe široke potrošnje na domaćem tržištu ima dovoljno i nema potrebe za stvaranjem ličnih zaliha, ponavljaju nadležni. Predsednik Privredne komore Marko Čadež kaže da će tokom dana biti održan sastanak sa proivođačima zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, kako bi se otklonili eventualni problemi u proizvodnji i snabdevanju.

Posle jučerašnjeg sastanka u Privrednoj komori Srbije, nadležni su dobili zadatak da protekle večeri i jutra obiđu trgovine i ustanove kako su snabdevene. Potražnja za osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu naglo je porasla zbog straha od širenja zaraze koronavirusom.

"Svi najveći trgovinski lanci, koji pokrivaju skoro 80 tržišta u maloprodaji prehrabene robe i osnovnih životnih namirnica, imaju dovoljno robe, dobro su snabdeveni i mogu da odgovore na bilo kakve zahteve trišta i nema nikakve potrebe praviti lične zalihe i trošiti dodatni novac ", ističe predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Trgovinske kompanije su, objašnjava Čadež, promenile strategiju snabdevanja na osnovu onoga što se dešavalo u okruženju i ostatku Evrope, tako da imaju dovoljno robe.

"Ako nečeg i nema u rafovima, to ne znači da je nestašica, nego da roba mora da se dopremi iz skladišta", ističe Čadež i dodaje da su već tokom noći popunjeni ispražnjene police u supermarketima.

Predsednik PKS podseća da je 80 odsto prehrambenih proizvoda u prodavnicama domaćeg porekla, osim svežeg voća i povrća koje se u ovo doba godine uglavnom uvozi iz Turske, Makedonije i Grčke.

"Uvoz jeste malo usporen zbog dodatne kontrole vozača kamiona na graničnim prelazima, ali i dalje nemamo nikakav problem", naglašava Čadež.

Tokom dana premijerka Ana Brnabić održaće sastanak sa predstavnicima domaćih kompanija koje prozvode zaštitna sredstva, zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju, kako bi se otklonile eventualne prepreke u proizvodnji i snabdevanju sirovinama.

"Imamo domaću kompaniju koja proizvodi opremu za proizvodnju natrijum hipohlorita (NaClO) koji je preporučen od Evropskog centra za suzbijanje bolesti, pre svega u borbi protiv koronavirusa. Mi smo jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima fabriku ovih uređaja i premijerka želi da zna može li država nekako da pomogne da se proizvodnja pojača", kaže Čadež.

Postojali su problemi prilikom uvoza sirovina za proizvodnju sredstava za dezinfekciju, ali je u međuvremenu i taj problem otklonjen.

Napominje, međutim, da se očekuje i odgovornost potrošača i da kupuju samo onoliko koliko im je zaista potrebno.

Zbog izmenjenih uslova poslovanja usled koronavirusa, PKS će na svom sajtu od danas imati specijalizovni "Infoservis" koji će objavljivati sve važne informacije za preduzeća i o snabdevenosti tržišta.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво