Blag oporavak berzi posle "crnog ponedeljka“

Tržište akcijama polako se oporavlja nakon najgoreg berzanskog dana od 2008. godine. Akcije su, između ostalog, skočile nakon što je Bela kuća najavila da će predložiti smanjenje poreza na plate kako bi olakšala firmama čije je poslovanje pogođeno zbog pojave koronavirusa.

Tri glavna indeksa na berzama u SAD - Dau Džons, S&P 500 i Nasdak Komposit beleže skok nakon što su u ponedeljak imali najgori dan od svetske ekonomske krize 2008. godine.

"Današnji preokret možda je preuranjen, jer se veći deo može pripisati optimizmu da će Trampova administracija uskoro izaći sa najavljenim merama", rekao je viši tržišni analitičar Edvard Moja.

Bela kuća je najavila stimulativni paket koji uključuje smanjenje poreza na plate i plaćeno bolovanje, ali Kongres tek treba o tome da raspravlja.

Pad cena nafte

"Ševron", američka naftna kompanija broj dva, saopštila je da razmišlja o smanjenju troškova. Naftni gigant saopštio je da "već pooštrava fokus" na smanjenju troškova ciljajući uštede od dve milijarde dolara. "Ševron" međutim nije saopštio da li će te uštede podrazumevati i otpuštanja zaposlenih.

Jučerašnji kolaps na tržištu nafte, najgori od 1991. godine, nesumnjivo će uticati na to da kompanije odustanu od nekih projekata vezanih za naftne škriljce, koji su odjednom postali neisplativi.

Iz "Ševrona", koji je dobro pozicioniran sa okruženje sa niskim cenama, kažu da je teško predvideti kako će se stvari odvijati u narednim nedeljama i mesecima.

Dok ne bude znakova da je virus u povlačenju malo je verovatno da će podsticajna politika uticati na globalnu ekonomsku aktivnost i samim tim potražnju za naftom, smatraju stručnjaci.

Prošlonedeljni propali razgovori u OPEK-u samo će povećati ponudu nafte na svetskom tržištu, što će dodatno pogoršati stvari na berzama.

Za milijardere nema zime 

Ponedeljak je bio loše za sve na tržištu, ali gubici su bili posebno zanimljivi za dva najbogatija čoveka na svetu.

Osnivač i direktor kompanije "Amazon" Džef Bezos izgubio je sedam milijardi dolara za noć, dok je osnivač "Majkrosofta" "kraći" za 5,1 milijarde dolara, objavio je Blumbergov indeks milijardera.

Forbsov indeks, međutim, predviđa da će s oporavkom akcija bogataši neke od tih gubitaka nadoknaditi.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво