Zbog koronavirusa za dve nedelje avio-kompanije izgubile 100 milijardi evra

Zbog koronavirusa tražnja za avio-kartama je opala za trećinu, a najviše se otkazuju sajmovi, simpozijumi i prezentacije. Avio-kopmanije izgubile preko 130 milijardi evra.

Gubici u avio inudustriji su sa 30 porasli za samo 15 dana na 130 milijardi evra, kažu u Udruženju avio-prevoznika.

Nemačka "Lufthansa" zbog smanjene tražnje prizemljila je trećinu flote ili preko 200 aviona sa posadama. Karte kupuju samo oni koji moraju, jer niko ne želi da po 3-4 puta preseda da bi došao do određene destinacije.

One postaju i skuplje jer se koristi usluga više avioprevoznika sa raznim tarifama.

"Mislim da još nemamo pravu sliku o avioprevozu u 2020 , jer u cifru od 130 milijardi nismo uneli i gubitke kineskih avioprevoznika koji imaju godisnje desetine hiljada letova. Prve avione prema Kini očekujemo tek u maju kada se pandemija u potpunosti smiri", izjavio je Aleksandar de Junik, direktor IATA.

U Srbiji se karte prodaju za trećinu manje nego prošle godine, ali nema panike.

Otkazuju se samo poslovna putovanja dok individulana turisticka putovanja idu, i to čak na daleke destinacije. Kako će proći sezona još niko ne može da prognozira.

"Kongresi sajmovi i druga okupljanja se odlažu, putnici traže refundaciju sredstava, ali avio-kompanije daju samo pomeranje za neke druge datume", ispričao je Igor Vranjeđević, avio agent.

Kupovina karata kod niskobudžetnih kompanija je veoma problematična, jer sa destinacija kao što su Budimpešta i Temišvar, ukoliko nema dovoljno putnika, let se otkazuje.

Zato ako nešto planirate najbolje je da sačekate, kažu agenti. Dodaju da samo pune karte u ovakvim situacijama mogu da se vrate ili zamene za neki drugi datum.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи