Koronavirus izazvao rat cenama, vrednost nafte naglo pada

Cene akcija arabijske državne naftne kompanije "Armako" pale su ispod inicijalne javne ponude prvi put otkako je u decembru izašla na berzu, nakon što je u petak propao sporazum Rusije sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) kojim je trebalo da bude regulisana proizvodnja nafte, poremećena epidemijom koronavirusa.

Akcije naftne kompanije "Armako" pale su za 6,2 odsto, na 30,85 saudijskih rijala ili 8,22 američkih dolara, što je procentualno najveći zabeležen pad u jednom danu.

Cene acija su sada ispod inicijalne javne ponude sa kojom je "Armako" izašao na tržište kapitala, a koja je iznosila 32 rijala.

Sa cenom od 1,7 biliona dolara, "Armako" je u decembru bila najvrednija kompanija na svetu. Cene akcija su već drugog dana trgovanja dostigle rekordnih 38,70 rijala, ali od tada konstantno padaju.

Akcije su od početka godine pale za više od 11 odsto usled zabrinutosti da će epidemija koronavirusa smanjiti potražnju nafte iz Kine i tako naštetiti globalnoj ekonomiji.

Cene akcija arabijske naftne kompanije su dodatno pale nakom što je u petak propao sporazume Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), jer je Rusija odbila da podrži smanjenje dnevne proizvodnje nafte kako bi cene ponovo narasle.

Kao odgovor Rusiji, Saudijska Arabija je smanjila svoje izvozne cene nafte za gotovo 10 procenata, što analitičari vide kao početak cenovnog rata protiv Rusije koji može imati pogubne posledice i za Venecuelu, Iran, ali i američke naftne kompanije.

Veliki pad cena nafte može da nanese značajne gubitke proizvođačima širom sveta, posebno Venecueli i Iranu čije su ekonomije već pod pritiskom američkih sankcija.

Dugotrajan pad cena nafte problem je i za ozbiljno zadužene naftne kompanije u Americi, od kojih su neke već prinuđene da otpuštaju radnike.

Sadujska Arabija se sprema da poveća proivodnju nafte kako bi nadoknadila izgubljen prihod prouzrokovan spuštanjem cena.

Jedina svetla tačka novonastale situacije vidljiva je na bezinskim stanicama, jer je cena goriva u SAD već počela da pada, ali dugoročno gledano, pad vrednosti nafte ne odgovara nikome, jer bi mogao da izazove značajne deficite u budžetima mnogih država, što bi vrlo brzo osetili građani.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво