"Ziđin" oživljava rudnik bakra Novo Cerovo

Kompanija "Ziđin Bor koper" počela je raskrivanje rudnika bakra Novo Cerovo, trećeg u sastavu ovog rudarskog kompleksa, čiji se kapacitet procenjuje na dva i po miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina.

Pomoćnik generalnog direktora "Ziđin Bor koper" Hu Shaohua najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna i podseća da kompanija od oktobra 2019. godine kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

U skladu sa zakonodavstvom Srbije, posle dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je brojna mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi.

Rukovodilac Cerova Dragan Ilić objašnjava da je kompanija uložila mnogo para u ovaj rudnik i precizira da je za potrebe Novog Cerova kupljeno 15 kamiona, tri bagera, dve bušalice, buldožer, valjak, utovarivač i cisterna za gorivo, saopštila je kompanija.

Novo Cerovo sastoji se od površinskog kopa i dela koji će baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije. Zbog toga je u toku i revitalizacija drobilica, mlinskih sekcija i hidrotransporta, kao i kontrola agregata.

Umesto stare primarne drobilice, kupljena je nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica, radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Shaohua.

Prvu količinu oksidne rude "Ziđin Bor koper" planira da propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude. 

Kako kaže direktor "Ziđin Bor kopera", oživljavanje proizvodnje u Cerovu velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020. godine.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво