Antić u Bakuu: Ključna interkonekcija sa Bugarskom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, učestvuje na Šestom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, koji se održava u Bakuu.

Šesti ministarski sastanak otvorio je predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Antić je naglasio da Srbija intenzivno radi na interkonekcijama sa susednim državama, koje će omogućiti snabdevanje gasom iz novih izvora.

U tom smislu ključna je interkonekcija sa Bugarskom kroz izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad–Sofija, koji je podržala Evropska unija i za koji je obezbeđen grant u iznosu od 49,6 miliona evra.

"Interkonekcija Bugarska-Srbija (IBS), čiji se završetak gradnje očekuje najkasnije početkom 2022.godine, zajedno sa interkonekcijom Grčka-Bugarska (IGB), Srbiju povezuje sa Južnim gasnim koridorom i otvara mogućnosti da se u budućnosti snabdeva i gasom iz Kaspijskog basena, preko gasovoda TANAP i TAP, kao i LNG terminala u regionu", naglasio je Antić.

Ministar je podsetio i da je Srbija izgradila linijsku deonicu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom u dužini od 403 kilometra, koji predstavlja nastavak gasovoda "Turski tok".

Najavio je da će Srbija tokom ove godine izgraditi i prateću infrastrukturu, uključujući i kompresorske stanice.

"To predstavlja novu rutu snabdevanja, pre svega ruskim gasom, i na taj način povećavamo energetsku bezbednost Srbije. Diversifikacija izvora je za Srbiju značajno pitanje, te ostajemo otvoreni za razvoj različitih projekata", zaključio je Antić. 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Savetodavno veće značajno doprinelo jačanju napora i realizaciji projekta Južnog gasnog koridora, istakao važnost pokretanja TANAP-a, jednog od glavnih segmenata projekta, i dodao da se projekat TAP privodi kraju.

Azerbejdžan je svake godine domaćin Ministarskog sastanka u okviru Savetodavnog veća za Južni gasni koridor, ukupne dužine od oko 3.500 kilometra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво