MMF u Srbiji: I 2020. godina će biti dobra kada je reč o rastu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije MMF-a, koju je predvodio šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o makroekonomskim kretanjima i reformama. Martejn je u razgovoru sa premijerkom Brnabić istakao da je pozitivno iznenađen privrednim rastom koji je Srbija zabeležila u 2019. godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto.

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija posvećena održavanju finansijske stabilnosti i daljem sprovođenju reformi u cilju postizanja bržeg privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda svih građana.

Šef Misije Martejn je ocenio da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri, pri čemu je posebno pozdravio uspešan završetak procesa privatizacije Komercijalne banke.

Sagovornici su konstatovali da je postignut napredak u okviru programa saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI).

Na sastanku je, takođe, zaključeno da privredna aktivnost drugu godinu zaredom beleži visoku stopu rasta, o čemu svedoči i podatak da je u 2019. godini ostvareno povećanje od 4,2 odsto, što je više u odnosu na prvobitnu projekciju od 3,5 odsto.

Povećana investiciona aktivnost, uvećan izvoz robe i povećanje lične potrošnje stanovništva usled većeg raspoloživog dohotka značajno su uticali na ovaj rast BDP.

Jedna od tema susreta bilo je i redefinisanje postojećih fiskalnih pravila u cilju obezbeđivanja očuvanja fiskalne održivosti. Na sastanku je bilo reči i o daljem spovođenju reforme poreske administracije, zatim reforme u javnom sektoru, kao i upravljanju javnim investicijama i državnim preduzećima.

Brnabić: Visok privredni rast uprkos izazovima 

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa Jan Kes Martejnom o dosadašnjoj realizaciji reformskih ciljeva iz aktuelnog programa Instrument za koordinaciju politika, koji će se sprovoditi do januara 2021. godine. 

Premijerka je istakla da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima i dodala da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je mnogo veći od projektovanog.

Visok privredni rast je nastavljen i ove godine, a prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto. Brnabić je rekla i da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera - Italije i Nemačke, i uprkos taksama koje je uvela Priština. 

Predsednica vlade je naglasila i da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godine i da je iznosio 1,42 milijarde evra. Dodala je da je Vlada Srbije dokazala da su promene moguće, kao i da veruje da su se stvorili uslovi da IKT sektor još više raste u narednom periodu.

Ona je istakla i da će u budućnosti prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Jan Kes Martejn je istakao da je pozitivno iznenađen privrednim rastom koji je Srbija zabeležila u 2019. godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto. On je rekao da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu.

Stabilne finansije 

Šef Misije je naglasio da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke rezerve, koji obezbeđuju jaku zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi.

On je rekao i da je upoznat sa investicionim planom "Srbija 2025", kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti. 

Jan Kes Martejnom je pohvalio i reformu Poreske uprave istakavši da se danas vidi kako se sve sprovedene reforme isplaćuju. 

Šef Misije MMF-a je rekao i da je otvoren za dijalog o tome da "švajcarska formula" bude fleksibilnija, kako bi penzije mogle još više da rastu, na čemu mu se premijerka Brnabić posebno zahvalila.

Ona je u tom konkrestu istakla da je prioritet vlade da se sačuva fiskalna disciplina, ali i da je sa druge strane važno da rastu primanja za najstarije sugrađane.

Aranžman Instrument za koordinaciju politika se sprovodi od jula 2018. godine, ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво