Novi vlasnik Komercijalne banke slovenačka NLB, uskoro ugovor i cena

Dogovor o prodaji Komercijalne banke slovenačkoj NLB banci je postignut i čeka se potpisivanje ugovora. Tada bi trebalo da bude objavljena i cena za 83,2 odsto akcija Komercijalne banke koje su u vlasništvu države. Mišljenja o privatizaciji najveće domaće banke su podeljena, ali je činjenica da njenom prodajom, u vlasništvu države ostaje samo Poštanska štedionica.

Proces prodaje Komercijalne banke počeo je u maju prošle godine. Ponude su dostavile Rajfajzen, AIK banke i kako se ispostavilo najbolju Nova ljubljanska banka, u kojoj četvrtinu vlasništva ima država Slovenija.

Kupovinom Komercijalne NLB preuzima jednu od najvećih banaka u Srbiji sa 2.700 zaposlenih i 200 filijala od kojih je nekoliko u zemljama u okruženju.

Prošle godine ostvarila je profit od 74 miliona evra. I zbog svega toga potrebna je Slovencima koji su u svim zemljama u regionu osim u Srbiji po obimu poslovanja među pet najvećih banaka.

Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora NLB banke, kaže da je Zapadnom Balkanu potrebno dati perspektivu.

"Ako mogu Skandinavci da imaju zajednički ekonomski prostor i nisu svi u Evropskoj uniji zašto ne možemo mi na Balkanu. Verujemo da ćemo zajedničkim nastupom na srpskom tržištu gde imamo velike ambicije za rast i mi želimo tu poziciju nadgraditi", kaže Brodnjak.

Prostor za nagodbu o ceni je razlika između tržišne i knjigovodstvene vrednosti akcija. Na berzi Komercijalna vredi 460 miliona evra, knjigovodstveno 600 miliona. Od dogovora države i NLB-a zavisiće i vrednost preostalih 17 odsto akcija u rukama malih akcionara.

"Realno je da se u transakciji državnog paketa dostigne najmanje knjigovodstvena cena – 4.200 dinara po akciji. Na berzi je trenutno 3.200. Na kratak rok će verovatno doći do rasta cena akcija, a na duži će zavisiti od uspešnosti poslovanja banke", kaže Branislav Jorgić iz Jorgić brokera.

Tabaković: Država je trebalo da zadrži Komercijalnu banku  

Narodna banka nije nadležna da odlučuje o prodaji, odnosno privatizaciji Komercijalne banke, već samo može da dâ ocenu o ulasku novih igrača na tržište, kaže guvernerka.

Ipak, Jorgovanka Tabaković kaže da nije za prodaju i smatra da je država, pored Poštanske štedionice, mogla da zadrži i Komercijalnu banku, koja ima najveću deviznu štednju i veliki potencijal u zemlji i regionu.

"Da se ja pitam, država bi pokazala da ume da bude vlasnik te banke, kao što je pokazala da ume da uredi javne finansije na takav način da pokazuje u svojim bilansima suficit, a da istovremeno ima najveći nivo rasta infrastrukturnih investicija", kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Bivši guverner Dejan Šoškić smatra da je odluka o privatizaciji dobra i naglašava da je suvereno pravo države da odredi u kom trenutku će nešto prodati.

"Gledajući unazad 15-20 godina, da ne govorim o periodu pre toga, država se nije pokazala kao dobar vlasnik u finansijskom sektoru, pre svega sa aspekta kontrole rizika i zaštite imovine građana odnosno poreskih obveznika", kaže Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Budući vlasnik Komercijalne NLB banke je četvrtinom akcija u vlasništvu slovenačke države, ali je većinski vlasnik Njujorška Melon banka.

Prošle godine gupacija je ostvarila profit od 193 miliona evra, njenim akcijama trguje se na Ljubljanskoj, Luksemburškoj i Londonskoj berzi.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се