Koronavirus napada i ekonomiju, Kinezi imaju "protivotrov"

Kada je reč o ekonomskim posledicama koronavirusa, još uvek nema preciznih podataka kolika je šteta zbog zaustavljanja i proizvodnje i potrošnje u Kini. MMF saopštava da ova epidamija predstavlja najveću neizvesnost s kojom se suočava globalna ekonomija.

Uticaj epidemije novog koronavirusa na kinesku ekonomiju biće kratkoročan i neće se odraziti na kineski razvoj, u glas ponavaljaju kineski zvaničnici. Ipak, privreda je već pogođena u svim sektorima i država apeluje na obnavljanje proizvodnje i poslovanja svuda izvan provincije Hubei, uz stroge mere prevencije i kontrole epidemije.

Prema Državnom savetu, više od 80 odsto preduzeća u državnom vlasništvu i preko 95 odsto kompanija u sektorima petrohemije, komunikacija, elektroprivrede i transporta je obnovilo proizvodnju.

Kina je pojednostavila procedure za izvozne kompanije pogođene epidemijom. Takođe, uvedena je posebna politika uvoza, pre svega kako bi se obezbedio potreban medicinski materijal. Peking je najavio podršku kompanijama u stranom vlasništvu, a dan ranije američka tehnološka kompanija "Epl" najavila je smanjenje proizvodnje i prodaje usled privremenog zatvaranja fabrika i prodavnica širom Kine.

Epidemija je veliki udarac zadala i turističkom sektoru, budući da je izbila baš u vreme Prolećnog festivala, kada Kinezi najviše putuju. Iako se pre virusa najavljivao rast, broj putovanja železnicom u Kini opao je za 48 odsto.

U istom perdiou pad je doživeo i vazdušni saobraćaj i to ne samo u Kini, budući da su brojne avio-kompanije do daljeg otkazale letove ka Kini i iz nje.

Epidemija je pogodila i automobilsku industriju. Prodaja prošlog meseca u Kini opala je za 18 odsto u odnosu na januar prošle godine, a prognoze za februar još su lošije.

Jedini sektor koji može da zabeleži rast u ovoj situaciji je onaj digitalni. Kako su ljudi zatvoreni u kućama profitiraće industrija internet zabave, poput kratkih video-klipova ili platformi sa filmovima i serijama. Mnogi super-marketi i restorani preselili su se na internet, i kućna dostava je još jedna grana ekonomije koja se usijala poslednjih nedelja. Ali to mogu samo oni najveći igrači.

Mala i srednja preduzeća verovatno će biti najteže pogođena epidemijom. Golim okom mogu da primetim kako se poslednjih dana u Pekingu poptuno zatvaraju manje piljare, butici, brza hrana – neki neće moći ovo ekonomski da prežive. Država je zato apelovala na banke da daju povoljnije zajmove malim i mikro firmama, i produže im periode otplate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво