Kako paušalci plaćaju porez elektronskim putem

Oko 100.000 preduzetnika paušalaca dobilo je rešenja o poreskim obavezama i doprinosima za ovu godinu. Dostavljena su im u poresko sanduče preko aplikacije E-porezi, a do sada je ta rešenja preuzelo njih više od 40.000. Poreska uprava podseća paušalce da 18. februara ističe rok za plaćanje poreza i doprinosa za januar.

Obućari, taksisti, frizeri, programeri i drugi paušalci navikavaju se na novine. Više ne čekaju poreska rešenja koja su kasnila i po godinu dana. Sada samo kliknu na svoje elektronsko sanduče na portalu E-porezi ili će za njih to učiniti ovlašćeni knjigovođa.

"Za mene je to jedno veliko olakšanje jer ne čekam klijenta da mi dostavi to rešenje koje uvek kasni. Samim tim kad stigne rešenje iz Poreske uprave, onda budu velika dugovanja, pa onda traže reprogram, pa iz reprograma budu velike obaveze kašnjenja, stižu nove obaveze, a na ovaj način mi dobijamo rešenje u januaru mesecu, i mi odmah već 15. januara, to jest 15. februara možemo da platimo tekuće obaveze za naše paušalce", kaže Marija Cvetanovski, knjigovođa iz Kraljeva. 

Umesto od šaltera do šaltera, ko bi da osnuje firmu, sada može iz fotelje da započne posao, dobije poresko rešenje i plati poreze i doprinose. Instaliran je i kalkulator da svako izračuna koliki ga porez čeka.

"Hiljadu sto šezdeset obveznika su novoosnovani u 2020. godini, od prvog januara do danas, svi oni dobijaju rešenje u elektronskom obliku preko portala E-uprava, u roku od 48 časova od dana osnivanja preduzetničke delatnosti", navodi Dragan Agatunović, načelnik Sektora za kontrolu Poreske uprave. 

Rast naplate 

U poslednjih šest meseci, otkako je broj filijala sa 178 smanjen na 37, a E-portal je najveća od njih, sabiraju se rezultati.

"Mi sprovodimo reformu i pravi rezultati reforme će doći tek kasnije, ali mogu da kažem da smo velike napore uložili da obezbedimo rast naplate. I naplata je porasla od 2014. godine do danas u punom iznosu 37 odsto, što je značajan iznos napaćenih sredstava", ističe pomoćnik direktora za transformacije u poreskoj upravi Rade Šević. 

Reforma poreske uprave samo je segment u okviru reforme komletne javne uprave u Srbiji koju Evropska unija pomaže od 2014. godine.

"I zato je ključni izazov svake javne uprave da shvati pun potencijal novih tehnologija, i da nađe način kako da optimizuje javne usluge u skladu sa promenama koje digitalno doba nameće", kaže Štefan Hudolin, šef operacija Delegacije EU u Srbiji.

Otkako paušalci porez plaćaju elektronskim putem, država više ne mora da štampa bar dva i po miliona rešenja i koverata, na čemu je bila angažovana brojna administracija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво