Koči li Bregzit trgovinu Srbije i Velike Britanije

Velika Britanija je iz godine u godinu naš sve značajniji spoljnotrgovinski partner. Prošle godine razmenjeni su roba i usluge za 1,4 milijarde evra. Od toga smo više izvezli nego što smo uvezli. Samo u delu usluga, taj suficit je 280 miliona evra, što Britaniju svrstava na drugo mesto, iza Nemačke. Sa izuzetkom 2018. godine, kada je zabeležen blagi pad, pet godina zaredom imamo dvocifrenu stopu rasta izvoza proizvoda. Da li će se uzlazna linija saradnje zadržati i posle Bregzita?

Od zvaničnog izlaska Britanije iz zajedničkog tržišta Evropske unije za sada je, bar kada je reč o srpskim firmama koje sarađuju sa britanskim partnerima, sve po starom i tako će i ostati do kraja godine kada se završava tranzicioni period.

"Za nas je Velika Britanija izuzetan, bitan partner u trgovinskom smislu, u poslovnom tehnološkom smislu, s obzirom na to da je Velika Britanija prepoznata kao zemlja izuzetno velikih inovativnih kapaciteta, razvijenog finansijskog tržišta", kaže Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS.

"Dobili smo informaciju da će se nastaviti saradnja kada je u pitanju reforma javne uprave, borba protiv korupcije, ulaganje u reforme za vladavinu prava i imamo indikacije da će sve veću pažnju posvetiti i ekonomskim odnosima, odnosno otklanjanju administrativnih prepreka kada je u pitanju privredno poslovanje", dodaje Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike.

U Ministarstvu trgovine ne veruju u mogućnost zaključenja jedinstvenog trgovinskog sporazuma zemalja Zapadnog Balkana sa Velikom Britanijom zbog specifičnih interesa svake zemlje.

"Nama je trenutno interes da gledamo kako će Srbija da dogovori budući sporazum kako ne bi imali nikakav jaz, odnosno taj neki gep od 1. januara iduće godine. Sve ostale opcije treba da budu samo nadogradnja, znači dolazak novih investitora, region je svakako interesantniji kao takav, kao veće tržište", objašnjava Jagoda Lazarević, savetnica u Ministarstvu za trgovinu.

Potvrđuju da se sa Britancima razgovaralo o modelima saradnje posle Bregzita. Dogovor se očekuje krajem godine, kada se Britaniji završava tranzicioni period.

"Mi možemo da idemo na varijantu da izvučemo trgovinski deo iz SSP-a i da pokušamo, što je nama zapravo i cilj, da postignemo zapravo isti nivo liberalizacije koji smo imali do sada ili čak da probamo da idemo korak dalje, znači da još više liberalizujemo trgovinu, jer Srbija kao zemlja veliki promoter slobodne trgovine", ističe Lazarevićeva.

Ono što je sigurno jeste da će Srbija potpisati samostalni sporazum o trgovini sa Velikom Britanijom i da će on biti u skladu sa pregovorima koje vodi Evropska unija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво