Gubici zbog gasa oko dve milijarde dinara

Više od 30 kompanija koje za proizvodnju koriste gas obustavilo je ili smanjilo proizvodnju. Unija poslodavaca procenjuje da su gubici protekle nedelje bili milijardu i po dinara i od države traži da nadoknadi tu štetu. U protivnom, najavljuju tužbu.

Zbog spora Ukrajine i Rusije, trpe i njihove investicije. Fabrika vagona u Kraljevu, vlasništvo ukrajinskog "AZOV IMPEKS-a", obustavila je proizvodnju, a vrednost posla koji obavlja je 55 miliona evra.

"Gubici su ogromni. Bili smo obavezni da zapošljavamo ljude, ali se to sada odlaže. Sve do stvaranja normalnih uslova nećemo moći da proizvodimo", kaže Boško Slavković iz  Fabrike vagona.

U "Kablovima" u Jagodini 80 odsto radnika je na prinudnom odmoru. U paraćinsku "Srpsku fabriku stakla" radnici dolaze na posao, ali nema proizvodnje - samo se održava temperatura u tri peći.

"Fabriku održavamo na točkovima. Kupujemo butan. Sa zebnjom očekujemo svaku isporuku jer  samo jedan gumi defekt doveo bi fabriku u velike teškoće", upozorava Aleksandar Đukić iz "Srpske fabrike stakla".

Zbog prestanka snadbevanja gasom proizvodnja je zaustavljena u "Želvozu" u Smederevu, u fabrici bojlera kompanije "Metalac" u Gornjem Milanovcu. "Valjaonica bakra" u Sevojnu radi smanjenim kapacitetom...

Unija poslodavaca procenjuje da će gubici privrede do kraja nedelje premašiti dve milijarde dinara.

"Od Vlade smo zahtevali da obešteti preduzeća. Trebalo bi da jednom pređemo na mehanizam po kome će javna preduzeća, odnosno, svi oni koji su obavezni da snadbevaju privredu odgovarati i moralno i materijalno za ono što je trebalo da urade a nisu", rekao je predsednik Skupštine UPS-a Nebojša Atanacković.

Šta će država uraditi - da li će kompanijama nadoknaditi štetu zbog rusko-ukrajinskog spora oko gasa i da li postoji zvanična procena gubitaka, u nadležnom Ministarstvu ekonomije, nisu imali vremena da odgovore.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи