Aerodrom "Morava" dobija još jednu pistu, završeni pripremni radovi

Aerodorom "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva dobiće još jednu pistu koja će biti namenjena teretnom saobraćaju.

Na sastanku direktora Aerodroma Srbije i predstavnika Regionalne privredne Kraljevo razgovaralo se o izgradnji nove piste na Aerodromu "Morava" i njenom značaju za privredu tog kraja.

Iz Ministarstva građevine ranije su najavili da bi početak izgradnje nove piste na Aerodromu "Morava" u Lađevcima mogla da počne krajem ove godine.

Na konferenciji za novinare održanoj u pauzi sastanka koji je delimično bio zatvoren za medije, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije" Mihajlo Zdravković rekao je da su svi pripremni radovi završeni.

"Sredstva su obezbeđena, u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača plana. Očekujemo da do kraja ove godine bude završeni plan i tehnička dokumetacija kako bi radovi na izgradnji piste mogli da počnu", naveo je Zdravković.

Nova pista biće duga tri i po kilometara, a široka 60 metara po standardima kargo saobraćaja, koji je, kako su istakli iz Regionalne privredne komore Kraljevo, veoma značajan za ovaj deo Srbije.

Ekonomski značaj aerodroma 

Predsednik parlamenta Privredne komore Srbije Dragoljub Vukadinović istakao je da je privreda ovog dela Srbije u sektoru usluga koji gravitira ka Aerdoromu "Morava" ostvarila trgovinski suficit od 600 miliona evra.

"U tom smislu od velikog značaj je otvaranje i intenziviranje aktivnosti na 'Aerodomu Morava'", dodao je Vukadinović.

Na području Kraljeva nalazi se 25.000 privrednih subjekata i oko dva miliona potencijalnih putnika za turističke letove.

Pre dva meseca pokrenuta je linija Kraljevo–Beč, letovi su utorkom i četvrtkom. Od marta se uvodi linija do Soluna, i to tri puta nedeljno.

"Aerodromi Srbije" pregovaraju sa avio-kompanijama o otvaranju novih linija za destinacije ka Nemačkoj i Turskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара