Zašto je posustala prehrambena industrija Srbije

Dok je ukupna industrijska proizvodnja u plusu, prosek kvari prerađivačka industrija. Ekonomisti posebno ukazuju na pad u sektoru prehrambene industrije, proizvodnje motornih vozila i prikolica i industriji gvožđa i čelika. Interesantno je da, uprkos padu proizvodnje, izvoz čak i te tri problematične oblasti raste.

Ukupni rezultati u industrijskoj proizvodnji izvesno bi bili još bolji da nije bilo pada u prehrambenoj industriji, koja je prepolovila ukupne rezultate prerađivačke industrije. Zbog čega se to desilo, ni ekonomisti nemaju precizan odgovor.

"Letos je počela da pada proizvodnja mesne industrije, koja je vrlo stabilno rasla cele 2018. i u prvom delu 2019. Najpre smo mislili da je to zbog svinjske kuge, ali nije. Glavni i osnovni razlog je što koliko ja znam – imamo samo jednog proizvođača koji je prihvatljiv u inostranstvu", objašnjava Stojan Stamenković iz časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

U Ministarstvu privrede razloge zastoja vide ne samo zbog kosovskih taksa već i zbog smanjene tražnje na globalnom tržištu, kao i obaveznog remonta petrohemijskih i naftnih postrojenja.

"Ona je jedna od četiri oblasti gde smo dodelili najveći broj kredita. Vi danas imate zdravu i dobru tehnologiju da možete da se pojavite na ozbiljnim i zahtevnim tržištima s jedne strane, imate dobre kapacitete kada su u pitanju hladnjače", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Nisu svi loše prošli

Neki od velikih izvoznika i uvoznika kažu da su, uprkos velikoj konkurenciji u konditorskoj industriji, godinu završili u plusu. Recept: na vreme završena konsolidacija, deinvestiranje u manje perspektivne programe, a favorizovanje prepoznatljivih proizvoda.

Vladimir Čupić, direktor "Atlantik grupe" Srbija, navodi da očekuju rast između tri i četiri odsto, nekih 3,5 odsto

"Ono što je dobro je da su državni podsticaji odnosno subvencije za prehrambenu industriju značajno relaksirani i dostižu do 20 odsto investicije i mislim da je to značajan faktor i da će se efekti toga osetiti u narednim godinama", ističe Čupić.

I dok je prehrambena industrija označena kao odgovorna za lošije rezultate prerađivačke industrije, dotle je u vrhu izvoznika.

Plus u robnoj razmeni sa Hrvatskom

Posle godina deficita, u Srbija je u plusu i u robnoj razmeni sa Hrvatskom.

Za 11 meseci prošle godine ukupna robna razmena dostigla je 1,6 milijardi evra, što je povećanje od 1,7 odsto.

Suficit na strani Srbije je bio 50,6 miliona evra.

"Ono što je dobro jeste da smo uspeli da ostvarimo suficit na tržištu koje je deo EU. Govorim naravno o Hrvatskoj i mislim da se ti trendovi i trend koji imamo u tom kontekstu neće zaista menjati, naročito u duhu ekonomske politike koju želimo da sprovodimo u narednih pet godina, odnosno deset godina kroz program Srbija 2020-2025", kaže Stevanović.

Bolji rezultati svakako se očekuju u sektoru motornih vozila, jer je "Fijat" posle božićnih i novogodišnjih praznika ponovo pokrenuo proizvodnju, a italijanska štampa uveliko piše o novom modelu iz Kragujevca koji će biti predstavljen na nekom od predstojećih međunarodnih salona autobobila.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 29. jan 2020, 11:50) - глас разума [neregistrovani]

Постоји више разлога

Први је смањење потрошње... ту је опет више узрока, имамо на једној страни пуно људи који напуштају земљу и одлазе у иностранство, а на другој имамо велики број међу онима који остају, који обољевају од разних болести, као што је дијабетес, висок притисак, холестерол и други фактори који ограничавају или забрањују конзумирање великог дела производа из наше прерађивачке и прехрамбене индустрије. Затим имамо и јак и веома моћан увознички лоби, који поспешује и форсира све већи увоз животних намирница, чак и оних који се већ традиционално код нас производе. На крају бих додао и неравноправан третман који наши привредници и произвођачи имају у сопственој земљи у односу на стране улагаче и инвеститоре, те се домаћи привредник сваке године налази у све тежој ситуацији и све му је компликованије да опстане и буде конкурентан! Ако се овакви трендови наставе, ускоро би могли остати и потпуно без домаће прехрамбене индустрије.

(sreda, 29. jan 2020, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

домаћа индустрија

Није то домаћа индустрија, све је то у страном власништву.