Novi sistem za oporezivanje, paušalcima već dostavljena rešenja

Zahvaljujući modernizovanom sistemu za paušalno oporezivanje preduzetnici od samog početka znaju kolika će im biti poreska obaveza za tekuću godinu, i za naredne tri, rečeno je na konferenciji "Modernizacija sistema paušalnog oporezivanja".

Na toj konferenciji predstavljeni su rezultati modernizacije sistema paušalnog oporezivanja i novi sistem za dostavu poreskih rešenja, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Sistem oporezivanja paušalaca je reformisan i predstavlja zatvoren sistem elektronske uprave, budući da preduzetnik može da se registruje, započne poslovanje, dobije poresko rešenja i plati ga, a da nijednom ne kroči u filijalu Poreske uprave, rekao je predsednik Nadzornog odbora NALED-a Vladislav Cvetković.

Uredba o paušalnom oporezivanju stupila je na snagu u januaru i preduzetnicima paušalcima već su dostavljena elektronska rešenja o iznosu obaveza u poresko sanduče.

Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun iznosa poreza i doprinosa, tako da svi zaintersovani već dva meseca na portalu projekta Javno-privatni dijalog mogu na kalkulatoru, koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izračunaju poreske obaveze za tekuću i tri naredne godine, istakao je Cvetković.

Taj kalkulator su preduzetnici i potencijalni preduzetnici koristili do sada oko 59.000 puta, dodao je Cvetković.

Objektivna formula za izračunavanje poreza sadrži jednu važnu novinu, a to je da se preduzetnicima koji zapošljavaju dodatne radnike poreska obaveza zbog toga neće povećavati, što je do sada bio slučaj.

Paušalci su, kako je rekao, dobili još jednu pogodnost koju nikada nisu imali, a to je ograničenje najvećeg mogućeg rasta poreske osnovice na najviše 10 odsto godišnje, što je takođe do 2023. godine.

Zahvaljujući tome, uspostavljen je sistem oporezivanja paušalaca koji je bez presedana po pitanju transparentnosti formule za utvrđivanje poreza, predvidivosti i lakoće korišćenja, o čemu svedoči 100.000 paušalaca kojima su elektronskim putem već isporučena rešenja za 2020. godinu.

"Posebno smo zadovoljni jer je ovom reformom rešena jedna od važnih preporuka NALED-ove Sive knjige, koja datira još iz 2015. godine, kada smo zajedno s našim članovima reformu paušalnog oporezivanja istakli kao prioritet", naveo je Cvetković.

"Zatvoren prozor za korupciju" 

Brnabićeva je rekla da je ranije sistem bio netransparentan i da je postojala arbitrarnost u određivanju koliko treba platiti porez, što je otvaralo veliki prostor za korupciju.

"Zatvorili smo veliki prozor za korupciju, arbitrarnost i diskreciono pravo više ne postoji", naglasila je ona i istakla da se tako država bori i protiv sive ekonomije.

Ona je zahvalila USAD, NALED-u i timu Vlade Srbije koji je radila na toj zahtevnoj reformi skoro dve godine.

Brnabićeva ističe da je sistem za paušalno oporezivanje bio nepredvidiv i pun rizika za poslovanje preduzetnika, kao i da je tako funkcionisao decenijama.

To je bila bez sumnje jedna od najvećih prepreka za preduzetnike i stvaranje novih preduzetnika u Srbiji, rekla je premijerka.

Sada je, dodaje Brnabićeva, napravljen novi sistem, koji je transparentan i objektivan i potpuno je promenjen sistem obračuna i plaćanja paušalnog poreza.

"Ranije su preduzetnici radili u takvom okruženju da nisu znali šta mogu da očekuju sutra", kazala je ona.

Premijerka naglašava da je promenjen poslovni ambijent u Srbiji s ciljem jačanja MSP sektora i preduzetništva.

Cilj je da se napravi probni okvir koji će olakšati poštovanje propisa i omogućiti da državna uprava bude na usluzi građanima 24 sata dnevno tokom cele godine.

"Ovu reformu paušalnog oporezivanja ne bismo mogli da uradimo bez preduzetnika i da je zato važan javno-privatni dijalog", naglasila je premijerka.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво