Više investicija u poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Saša Dragin poziva poljoprivrednike da registruju gazdinstva. I pored smanjenog agrarnog budžeta, pojedine subvencije biće povećane. Novi zakoni u oblasti poljoprivrede čekaju usvajanje. Pojačana inspekcijska kontrola. Suficit spoljnotrgovinske razmene agrara 470 miliona dolara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin pozvao je poljoprivrednike da do 31. marta registruju svoja gazdinstva.

Formulare zahteva i prateću dokumentaciju poljoprivrednici od 1. januara ove godine mogu da podignu u matičnoj filijali službe za javna plaćanja, naveo je Dragin u pismu upućenom poljoprivrednicima povodom registracije poljoprivrednih gazdinstava.

Agrarni budžet za 2009. godinu je znatno smanjen ali će profesionalni poljoprivrednici moći da računaju čak i na povećanje pojedinih subvencija, istakao je on i dodao da će resornom ministarstvu u 2009. godini interesi poljoprivrednika biti na prvom mestu.

Detaljno regulisanje poljoprivrede 

Ministar poljoprivrede je najavio da će u toku godine pri ministarstvu biti formirana Uprava za agrarna plaćanja odakle će se jedinstveno vršiti obrada i isplata svih subvencija.

"Investiraćemo u poljoprivredu da bi svi koji se profesionalno bave tim poslom mogli pristojno da žive od svog rada, a kako bi se sredstva što bolje iskoristila očekujemo i vašu pomoć", navedeno je u pismu objavljenom na sajtu tog ministarstva.

Dragin je istakao da će program mera u 2009. godini biti razvojni i naglasio da se udruživanjem i zajedničkim nastupom na tržištu mogu ojačati poljoprivreda Srbije i njen uticaj i značaj na domaćem i međunarodnom tržištu.

On je podsetio da je prošle godine ministarstvo pokrenulo inicijativu za osnivanje lokalnih Fondova za sufinansiranje i kreditiranje poljoprivrede, kao i za pomoć lokalnim samoupravama i da je formirana Mreža za podršku ruralnom razvoju, a sve sa ciljem bolje komunikacije i saradnje ministarstva sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrara

Poljoprivreda Srbije je za 11 meseci prošle godine ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 470 miliona dolara, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Od početka 2008. do kraja novembra izvoz agrarnih proizvoda iz Srbije iznosio 1,7 milijardi dolara, što je za 17 odsto više od ostvarenog izvoza u 2007. godini.

Istovremeno je uvoz iznosio 1,3 milijarde dolara. Najveći izvoz ostvaren je prodajom povrća i voća za 448 miliona dolara, ali je ta grupa proizvoda imala i najveći uvoz od 298,9 miliona dolara.

U Srbiju su za 11 meseci prošle godine izvožene i žitarice i proizvodi od žitarica za 317,9 miliona dolara, šećer i proizvodi od šećera za 157,8 miliona dolara, kao i razna pića za 189,1 milion dolara.

Istovremeno, najviše se, pored povrća i voća, uvozila kafa, čaj i začini za 201,2 miliona dolara.

Najveći sufcit u spoljnotrgovinskoj razmeni po grupama proizvoda, od 232,7 miliona dolara, imale su žitarice i proizvodi od žitarica.

Na vrhu liste pojedinačnih proizvoda koji su se najviše izvozili nalaze se smrznute maline sa 170,8 miliona dolara (46.175 tona), zatim kukuruz i proizvodi od kukuruza sa 148,9 miliona dolara (543.335 tona), proizvodi od šećera sa 136,7 miliona dolara i pivo sa 113,7 miliona dolara.

Zaštita interesa poljoprivrednika

U pismu poljoprivrednim proizvođačima, ministar Dragin najavio je i nove akte za regulisanje sektora poljoprivrede.

"Pripremljeni su novi zakoni koji čekaju usvajanje, pišu se prateća podzakonska akta koja će svima olakšati rad i detaljno regulisati oblast poljoprivrede", naveo je Dragin.

Generalni inspektorat je pojačao sistem inspekcijske kontrole u svim oblastima poljoprivrede, da bi štitio interese poljoprivrednika.

"Ukoliko i dalje budemo održavali odnos međusobnog poverenja i saradnje, zajedničkim snagama možemo napredovati, zato vas pozivamo da aktivno učestvujete, da nam dajete svoje sugestije i unapređujete svoja znanja", poručio je ministar i poželeo srećne praznike i rodnu godinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се