Srpsko brašno dobro samo za hleb

Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim hleb i pekarske proizvode. Zato je ovih dana mnoge iznenadila vest da Srbija uvozi hleb, polugotove vekne i peciva. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je, ipak, izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći od uvoza i da će tako biti i u budućnosti.

Samo prošle godine, u Srbiju je dopremljeno 6.000 tona svežeg hleba vrednosti 6,8 miliona evra.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je, gostujući i Jutarnjem programu, da je povraćaj hleba nekada bio od 12 od 14 odsto, a da je poslednjih godina redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja.

Objašnjava da se većina uvoza pod šifrom "hleb i pekarski proizvodi" sastoji od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju, i koji se peku u maloprodajnim sistemima.

"Lidl ima svoju pekaru iz koje snabdeva sve svoje maloprodajne objekte širom Evrope", ističe Pralica.

"Srbija ima dobro brašno, ali su potrebne i druge vrste"

Objašnjava da Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali da nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare.

"Mislim da je Ministarstvo odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca", kaže Pralica.

"Izvoz mnogo veći nego izvoz"

Naglašava da je izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći nego uvoz.

"U zadnje tri, četiri godine, Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu", navodi Pralica.

Pralica kaže da više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače, i da će uskoro zemlje Afrike i Blistog istoka kupovati ogromne količine zamrznutog peciva iz Srbije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 28. jan 2020, 18:02) - Ulmer [neregistrovani]

Hleb i peciva

U Nemackoj postoji vise od 3000 raznih vrsta hlebova i peciva.Barem da je trecina u Sbiji bila bi zadovoljavajuca kolicina.

(utorak, 28. jan 2020, 17:30) - Горан [neregistrovani]

Колачи и брашно

Није тачно. Брашно у Србији је монотоно-само једна врста и то је то, без обзира на гранулацију (оно тип-500 и слично). У Србији не постоји знање да се гаје друге врсте житарица и да се исте користе за прављење другачијих врста брашна, или се праве баш са милион додатка (адитива) па имамо обојено брашно које треба да буде "црно". Незнање, опортунизам, грамзивост, дрскост, примитивност су заиста непоновљиви. Нажалост, понављам се, тога у Србији има на претек и није ни близу дан када ће тако нешто бити искорењено. Уместо да се учи од држава као што су Аустрија и Немачка, Швајцарска, Италија, у Србији се све само карикира и имитира. Српско пециво и хлеб су нешто најнеукусније и немаштовитије што сам до сада видео и јео, осим Низоземаца, код њих је још јадније.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na americke kolace

Razlika nije tolika zbog vrste psenice, vec zbog kolicine aditiva koje se na zapadu dodaju da bi ti uspele americke palacinke...
Kod nas, kad kupujes brasno, kupujes samlevenu i prosejanu psenicu, a ne hemikalije koje poboljsavaju ukus i oblih proizvoda od brasna.
Zato, hvala, ne trebaju mi kolaci od xxxxberry-ja i sleza. Imamo mi nase orasnice, pitice sa visnjama, gozdjem, jabukama... i cistim, prirodnim brasnom. Bez E dodataka.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Razlika između našeg i evropskog brašna

Pokušao sam kući da pravim one američke pljosnate kolače sa bobicama od čokolade (chocolate chips) a iste sam već probao u Americi i oduševio se. Našao sam recept na internetu i počeo da ih pravim. Konačni proizvod nije ni približno bio sličan pomenutim kolačima a upotrebljavao sam namensko brašno za kolače. Zatim sam iste kolače probao da napravim sa brašnom iz EU i rezultat je bio odličan. Stoga smatram da moramo malo da ponudimo više raznovrsnosti...

(ponedeljak, 27. jan 2020, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Ok

Nama Evropa vec odavno odlucuje šta moramo da uvozimo.A to je ono što nemaju kome da prodaju.Obicni ljudi pojma nemaju šta se radi u Srbiji.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

Uvozimo hleb!!!??

sta ce tek biti kad "udjemo" u Еvropu?Еj Srbijo moja kukala ti majka...