Kruzeri postali ploveća odmarališta

Poseban vid turističkih putovanja, krstarenja beleže stalni rast već pet decenija. Poslednjih godina privlače rekordan broj turista. Sve su popularnija i krstarenja rekama.

Turistički brodovi postali su ploveća odmarališta, prepuna zabavnog sadržaja, kojima se za kratko vreme obiđe veći broj destinacija. Novi koncept kruzera je odgovor na potrebe moderne generacije turista.

Pored barova i restorana, brodovi imaju i bazene, teretane, bioskope, šetališta. Kabine su prostranije i luksuznije. Najpopularnije destinacije su Karibi, Mediteran i Aljaska.

"U poslednjih nekoliko godina imamo značajan porast putnika koji vole krstarenja i koji idu na krstarenja i koji se interesuju za krstarenja kruzerima,  jer prema cenama koje su trenutno na tržištu, naročito u italijanskim kompanijama, krstarenja su postala veoma dostupna i možemo slobodno reći da mogu biti i jeftinija i lepša od mnogih drugih načina letovanja, zimovanja", kaže Vladimir Vlaho iz "Sabre".

Da bi odgovorili pojačanoj tražnji, širom sveta se osnivaju specijalizovane agencije za organizovanje ovih putovanja, grade se novi, sve veći i luksuzniji brodovi, prave se strategije na nacionalnom i regionalnom nivou.

Borba na tržištu tera kruzer kompanije da neprestano usavršavaju svoju ponudu.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže da to objedinjuje putovanje koje je jedinstveno i specifično i sve veći broj ljudi u Srbiji ta putovanja koristi.

"U ovom trenutku imamo informacije, prema podacima iz prošle godine da je porast tih putovanja u Srbiji oko 20 odsto svake godine. Dakle, očekujemo da uz sedam, osam agencija koje ove godine ozbiljno nude programe krstarenja, ne samo kao programe da se uključite u putovanje na brod nego kao turističke proizvode gde nude putovanja do luke ukrcavanja sa turističkim programima pre i posle samog krstarenja", rekao je Seničić.

Kaže da je izuzetno velika ponuda i siguran je da će svi oni koji su raspoloženi da idu na krstarenja - naći dobre ponude na tržištu.

Cena krstarenja je od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra i obuhvata ukupan aranžman, sve zabavne sadržaje na brodu i povratnu avionsku kartu do mesta odakle brod polazi i nazad.

Veći brodovi nude širi raspon usluga, a manji intimniju i romantičniju atmosferu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 26. jan 2020, 22:09) - anonymous [neregistrovani]

Interesantno

Uputan odgovor, svaka čast i dobro more.

(nedelja, 26. jan 2020, 12:26) - Miha [neregistrovani]

Posao

Sa naših prostora ima dosta radnika na kruzerima. Mahom u ugostiteljskim delu.
Ima dosta agencija koje zapošljavaju.
Uslovi su kako gde. Na manjim brodovima je mirnije, stariji su ljudi, nema nekog "provoda".
Ali su skuplji aranžmani. Obično je sve uključeno u cenu. Na većim ima više mladih i zabavnih sadržaja, ali se sve posebno plaća. A cena smeštaj zavisi od vrste sobe. Ima balkon, Ima prozor...
Ja već godinama radim, u tehničkom delu broda i za sada je ok

(subota, 25. jan 2020, 23:07) - anonymous [neregistrovani]

Посао

Како стоје ствари са запошљавањем на тим бродовима, знам да није лако на послу, ипак не би било згорег да нам испричате понешто о томе. Ја сам некад у бившој Југославији знао више о конкретним пословним (радничким) шансама вани, него што је то вани спреман било ко да помене. Говорити о обичним пословним перспективама звучи као нека магија или претња, најблаже речено. Или јеси, или ниси!

(petak, 24. jan 2020, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

lux - uz

nekada je to bila privilegija bogatih.cene, ali i usluga, bile su pravljene za platezne goste.
sada je sve obicnije, jednostavnije i jeftinije.delimicno zbog jeftinije radne snage a delimicno zbog ponude jela i pica i izleta.to je glavni razlog sto je doslo do povecanja interesovanja kod nasih gradjana!
medjutim, treba imati u vidu kako izgleda odmor u relativno malom prostoru gde boravi nekoliko hiljada ljudi! licno mislim da je kruz za mladje koji zele provod a banjska mesta za starije kojima je do odmora.