Nemci ne znaju šta će sa dizelašima, kupuju ih samo Balkanci

U Nemačkoj dizel-vozila vrtoglavo gube cenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje u gradu. "Evro 5" dizeli odavno ne mogu da se prodaju, a sada je stala prodaja i "evro 6" polovnjaka.

Prodavci u Nemačkoj nemaju puno izbora iz Sistema staro za novo – dolaze novija dizel-vozila "evro 6" koja su sve jeftinija, umesto da drže cenu. Problem je što za njih nema ni kupaca osim onih koji dolaze sa Balkana.

Ukupno oko milion dizelaša u Nemačkoj čeka na placevima i to većinom standarda "evro 5" i "evro 6".

"Ovo je polovan 'pasat' evro 6, njega smo kao polovnjaka do sada prodavali za 29.000 evra, sada ga nudimo i za 21.000 evra i niko ga neće. Dalje spuštanje cene vodi nas u veliki gubitak", navodi prodavac polovnih vozila u Nemačkoj Akaj Gund Hasan.

A gubitak prodavaca automobila u Nemačkoj sve je veći, mnogi od njih zbog loše situacije proglašavaju i bankrot.

"Prema našim procenama, u rukama 'hendlera' trenutno ima 350.000 dizelaša standarda 'evro 5'. Tu je zarobljeno više od pet milijardi evra. Oni na kupce čekaju u proseku 106 dana, svaki dan trgovce svaki automobil košta 28 evra po danu", ističe Urlih Kendler iz Udruženja prodavaca.

Nije tajna da su najveći kupci ovih automobila Srbi, Hrvati, Bugari i Makedonci.

Hrvati su prošle godine, iako su kupili 30.000 novih automobila, pazarili i 10.000 novijih polovnjaka, sličan odmer imaju i ostale balkanske države.

Kod nas je trend sasvim suprotan, mi i dalje uvozimo "evro 3" vozila, dok novijih dizelaša ima samo 15 odsto.

Pojedine fabrike ukinule su proizvodnju dizela, a prva je to pre skoro dve godine uradila "Tojota", tako da se ocenjuje da će ona imati nove kupce, ali i manji gubitak.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jan 2020, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Da

I onda naprave najnoviji džip sa dizel motorom.

(nedelja, 26. jan 2020, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

Vestacka dilema

Kao sad oni nama prodaju,a kao drzava razmislja sta ce. Svesna je drzava da ako ovo zabrani opade joj porez,manja potrosnja goriva (akcize).... Znamo mi dobro sta su i kvalitetna vozila i sta su kvalitetni motori, no trpimo.

(četvrtak, 23. jan 2020, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

dizel

Ne znaju sta ce sa dizelasima lako je to pravo u otpad i gotovo a ne nasi balkanci da kupuju I da se truju od dima oni napravili na struju sta ce Im dizelas da zagadzaju grad I drzavu

(četvrtak, 23. jan 2020, 16:24) - Dejan [neregistrovani]

Mogu da kupim mladjeg benzinac i da radim posle samo za elektroničara

Mercedes 190 D ,87 god.Juče napravio 400 km bez ikakvih problema (Jagodina-Valjevo-Jagodina).Ako vas interesuje imam dva traktora od kojih je jedan 57god(Švaba naravno) i naravno radi kao sat.Nema pouzdanijeg motora od običnog dizelaša.Ako zabrane vožnju po gradu Mercedes parkiran na periferiji i ide busom ali ne odustajem .

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

evo ovako

Kad ti dizelas stane ispred na semaforu pa se vetar jos podesi da sve iz njgove izduvne cevi tebi pravo u nos. Nikada nisu valjali iti ce ikada valjati. Znam da su ekonomicni i da je motor vise "elastican" u odnosu na benzinca ali hvala. Kad smo vec kod teme, i ovi elektricni ce poceti da stvaraju katastrofu kad se nakupe tone i tone baterija sa kojima niko nece znati sta da radi. Kad se usavrsi superkondenzator onda DA.

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:10) - Горан [neregistrovani]

Пасат ...

За овог Пасата од 29 000 евра треба понудити 3000 можда 3500 евра. Немачка мора да поштује закон тржишта, закон понуде и потражње. Ово је одличан пример како цену неког производа ствара КУПАЦ а не продавац.

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Poslace ih ovde

Evo mudraci u Srbiji trube o zagadjenu Izbacice starija vozila u Smederevo pa uvesti iz Nemacke.Ma biznis je to a za narod ko te pita.Eto ministar za ekologiju prica o automobile na struju.A odakle struja, pa napravice termoelektrana.Eto biznisa i tu.

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Brainwash

A do unazad nekoliko godina smo slusali bajke o cistim, ekonomicnim, necujnim, ekoloskim...dizelasima.
Trenutno su novi lobisti na sceni.
Radoznao sta ce bili slijedece.

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

nmkjoio

Prestanite vise da obmanjujete javnost!!!Dizelasi su jos uvek popularni i cena im nikako ne opada!Zabrana ovog onog su izmislili oni koji imaju privatne avion jahte i gomilu auta sa velikom kubikazom!!

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Netačni podaci

Nije istina da je pala cena dizelašima evro 6 naprotiv još su poskupeli kao i evro 5 ! Cene su pale evro 3 pa i evro 4 ali za možda nekih 10 % i to je sve!