Kako će veštačka inteligencija i 5G tehnologija promeniti svet

Primena veštačke inteligencije i 5G tehnologija obezbediće novine u raznim oblastima, kao što su komunikacije, pametni gradovi, korišćenje potrošačke elektronike, automobilska industrija, zaštita životne sredine", ocenio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na međunarodnom ekonomskom Gajdar Forumu u Moskvi.

Nenad Popović je obraćajući se prisutnima na Forumu, koga nazivaju još i "Ruski Davos" istakao važnost postojanja državne infrastrukture, kao i to da tehnološki trendovi zahtevaju periodično unapređenje njenog kapaciteta, kako bi mogla da podrži najsavremenija rešenja bazirana na raznim tehnologijama.

"Primena veštačke inteligencije i 5G tehnologija obezbediće novine u raznim oblastima, kao što su komunikacije, pametni gradovi, korišćenje potrošačke elektronike, automobilska industrija, zaštita životne sredine", ocenio je ministar.

Ukazao je i na neophodnost unapređivanja ambijenta za razvoj inovacionih tehnologija na globalnom nivou, koji mora da bude povoljan i podsticajan.

Kako je istakao, država mora da podrži veću inovativnost privrede, da podstakne ulaganja u modernizaciju tradicionalnih industrija, ali i podrži inovacije u ranim najrizičnijim fazama razvoja.

Popović je ukazao na neophodnost veće saradnje između privrede, kao pokretača inovacija i akademskih struktura za komercijalizaciju rezultata naučno-istraživačkih aktivnosti.

"Istovremeno, treba pružiti jednaku priliku i podršku mladim talentima iz cele zemlje da osnivaju nove kompanije i razvijaju svoje ideje", naveo je ministar, saopštio je Kabinet ministra za inovacije i ehnološki razvoj.

Kina, SAD i Rusije usmeravaju trendove 

"U godini pred nama očekujem da će najveće ekonomije sveta poput NR Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nastaviti da usmeravaju trendove u svetskoj privredi i ekonomiji", rekao je Popović.

Kako kaže, potreba za suočavanjem sa izazovima koje nameće ubrzani razvoj tehnologija zahteva kreativnost u njihovom prevazilaženju.

"Pre svega to podrazumeva razvoj telekomunikacione infrastrukture, ali i regulatorna pitanja poput zaštite i korišćenja podataka, programe podrške globalnoj saradnji i slično", naveo je ministar i dodao da će sajber bezbednost i dalje biti jedno od najvažnijih pitanja kada je u pitanju stvaranje ambijenta za razvoj i korišćenje novih tehnologija.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je izjavio da nova rešenja iniciraju potpuno nove industrije koje su prilika za male zemlje poput Srbije da ostvare natprosečan rast.

"U ovom procesu najviše se oslanjamo na znanje naših inženjera i u tome vidimo veliku šansu za našu zemlju", zaključio je Popović.

Ministar je informisao veliki broj učesnika Foruma o svim pozitivnim efektima inovacija i novih tehnologija koje utiču na rast srpske ekonomije u poslednjih nekoliko godina.

Gajdar Forum, u organizaciji Ruske predsedničke akademije za nacionalnu ekonomiju i javnu administraciju jedna je od najvažnijih godišnjih međunarodnih naučnih konferencija u oblasti ekonomije u Rusiji.

Forum je osnovan 2010. godine u znak sećanja na Jegora Gaidara, vodećeg ruskog ekonomistu i arhitektu ruskih reformi s početka devedesetih godina.

Vremenom, Forum je stekao reputaciju jednog od vodećih događaja u ekonomskoj politici u Rusiji, a godišnje okuplja više od 8.750 učesnika i 165.000 onlajn publike, kao i poznate naučnike, predstavnike vlasti, javne i političke ličnosti i privrednike iz različitih zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво