MMF preporučio Vladi Srbije da smanji broj v. d. direktora

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa potvrdio je da je MMF preporučio srpskoj vladi da smanji broj direktora javnih preduzeća u v. d. statusu. Sa tom preporukom saglasni su i Svetska banka i Fiskalni savet. Zorana Mihajlović očekuje da će nova vlada, posle parlamentarnih izbora, preporuku uvrstiti u svoj rad.

"MMF je naglasio važnost poboljšanja korporativnog upravljanja i upravljanja državnim preduzećima u Srbiji. U tom kontekstu, preporučili smo vlastima da smanje preterano oslanjanje na vršioce dužnosti direktora", naveo je Sebastijan Sosa za Tanjug.

Sosa je rekao da je preporuka Vladi da u taj proces krene odmah ali, ističe, da u okviru preporuke nije bilo reči o nekom posebnom vremenskom okviru do kada to treba obaviti.

Ta preporuka usmerena je na jačanje upravljanja u državnim i javnim preduzećima, a takođe će osigurati da postupci izbora direktora budu u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, zaključio je Sosa. 

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović kaže da je ta institucija saglasna  sa preporukom MMF-a.

Na čelu dve trećine javnih preduzeća u Srbiji su vršioci dužnosti direktora, a njihov izbor na osnovu javnog konkursa pozitivno bi uticao ne samo na poslovanje tih preduzeća nego na ukupnu srpsku ekonomiju, kaže Šestović.

To je jedno od najbitnijih pitanja za Vladu Srbije jer, kako kaže, javna preduzeća čiji je osnivač Republika čine oko 20 odsto srpske ekonomije.

Objašanjava da v. d. status spečava donošenje dugoročnih odluka za ta preduzeća, usvajanje razvojnih planova i otpočinjanja ozbiljnijih investicionih projekata.

"Naša preporuka je da se u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima raspišu javni konkursi za menadžment u svim javnim preduzećima gde je taj proces ostao nezavršen", rekao je Šestović. 

Za predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, preporuke MMF-a su očekivane i prirodne.

Ne samo da treba ići na stalni izbor direktora, kaže Petrović, već taj proces treba da bude otvoren i transparentan, a glavni kriterijumi u izboru treba da budu profesionalni kvaliteti novog upravljačkog tima.

Mihajlović: Nova vlada treba da smanji broj v. d. direktora 

Potpredsednica Vlade i predsednica vladine kadrovske komisije Zorana Mihajlović očekuje da će je nova vlada, koja će biti formirana posle prolećnih izbora u svoj rad uvrstiti preporuku o smanjenju broja vršilaca dužnosti direktora.

"Preporuka o smanjenju broja vršilaca dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova u Srbiji svakako jeste na mestu. Ali, kako se nalazimo u izbornoj godini od nove Vlade Srbije, koja će biti formirana posle parlamentarnih izbora, očekujem da ovu preporuku uvrsti u svoj rad", rekla je Mihajlovićeva.

Veruje, kaže, da će ova preporuka o smanjenju broja vršilaca dužnosti direktora naći svoje mesto i u najavljenoj reformi javnih preduzeća u Srbiji.

Kako se navodi, stanje iz oktobra 2019. pokazalo je da je evidentirano čak 20 direktora od 37 preduzeća, u v. d. statusu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво