Penzija i bez zaposlenja

Zbog rasta plata u prošloj godini, za 5,8 odsto povećane su osnovice za samostalnu uplatu staža u ovoj godini. Trenutno oko 20.000 građana samostalno uplaćuje doprinose za penziju iz državnog fonda. To je za trećinu manje nego pre desetinu godina, kada je veliki broj radnika zbog privatizacije i stečaja ostajao bez posla.

Na mestu gde se proverava stanje uplata redak prizor, reklo bi se tek punoletne sestre, a već uplaćuju staž. O tome pred kamerom nisu htele da govore. S druge strane, Miroslav je tu iz najčešćeg razloga.

"Uzeo sam socijalni program prošle godine, znači u penziju bi trebalo da idem januara iduće godine, dakle 27 meseci ukupno" rekao je Miroslav Ivezić.

Staž mogu da uplaćuju oni kojima nedostaje do penzije, ali i oni koji nikad nisu radili. Uslov je da su stariji od 15 godina.

Ivan Todorović iz Republičkog fonda PIO kaže da je predviđeno da, ukoliko osiguranik ne uplati doprinos u roku dospeća od šest meseci, gubi to pravo, može ga ponovo ostvariti ali mora da podnese nov zahtev.

Osnovica za uplatu staža je od 35 odsto do petostrukog iznosa prosečne zarade u prethodnoj godini. Osiguranici se mogu opredeliti za neku od 13 osnovica. Najniži iznos za uplatu je 6 520 dinara, najviši gotovo 94 hiljade dinara. Više od polovine onih koji uplaćuju, čine to po najnižoj osnovici.

Može se desiti da se broj onih koji samostalno uplaćuju staž u ovoj godini dodatno smanji, jer se ne zna koliko onih koji to čine, radi za kompanije u stranim zemljama.

Od ove godine imaju status kao i bilo koja samostalna delatnost, osnovica za uplatu staža je prihod koji ostvaruju, s tim da on, kao i ostalim slučajevima, ne može biti veći od pet prosečnih plata u Republici.

Na taj način Fond se odriče dela prihoda, ali i obaveze da jednog dana isplaćuje izuzetno visoke penzije0

"To su lica koja putem interneta obavljaju razne poslove programerske, dizajnerske i na ovaj način su rešili sebi status i uključili se u obavezno socijalno osiguranje", kaže Todorović.

Za one kojima ostaje jedino samostalna uplata staža, važno je da se od trenutka prijave može uplatiti samo 30 dana retroaktivno, plaća se svakog meseca, a za sticanje prava na penziju bez ijednog radnog dana, potrebno je uplaćivati najmanje 15 godina.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије