Srbija: Snabdevanje gasom stabilno

Normalizacija isporuke ruskog gasa za 72 sata. Energetska sitaucija u Srbiji stabilna, rekao premijer Mirko Cvetković. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio za RTS da od 15 sati stižu ugovorene količine iz Nemačke. Srbijagas će sa Vladom razmotriti da li će tužiti Ukrajinu. Iz Moskve potvđeno da su zemlje Balkana na listi prioriteta za dobijanje gasa.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da su nastali tehnički problemi u vezi sa snabdevanjem nemačkim gasom, ali da su obezbeđene dodatne količine od Mađarske, tako da je trenutno situacija stabilna.

"Razgovaramo sa Rusima o tome da li postoji još neki način za snabdevanje i nadam se da ćemo biti uspešni, kao što smo do sada bili, da krizu prođemo, a da ljudi ne ostanu bez grejanja", rekao je Cvetković novinarima u pauzi Ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova.

Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" potvrdio je za RTS da je posle jutrošnjeg zastoja zbog tehničkih problema, snabdevanje gasom iz Mađarske normalizovano, još od devet sati, i da od 15 sati stižu količine koje su ugovorene sa Nemačkom.

U "Srbijagasu" navode da čine sve da obezbede i dodatne količine gasa od mađarskih partnera. 

Jutros oko tri sata došlo do smanjenja isporuke gasa iz te zemlje, a oko šest sati do potpune obustave isporuke gasa Srbiji zbog kvara na jednoj kompresorskoj stanici u Austriji, izjavio je, ranije,  direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa je rekao da će za ponovno pokretanje industrijskih kapaciteta biti potrebno od 12 do 24 sata, a dva do tri dana da "podignemo kompletne isporuke" do svakog individualnog potrošača i do svake toplane.

"Ne bismo odmah priključivali gas onim toplanama koje već rade na mazut, nego bismo prvo išli ka industriji, a kada se u potpunosti stabilizuju isporuke gasa iz Rusije, tada bi usmerili gas ka toplanama koje rade na mazut", istakao je Bajatović.

Srbija gas iz Mađarske i Nemačke plaća po komercijalnoj ceni višoj od 500 dolara za hiljadu kubnih metara.

"To je za ove uslove jako dobro, jer je reč o 'ad hok' količinama, a za takve isporuke su znatno više cene od redovnih isporuka", rekao je Bajatović.

Cena gasa iz Rusije koju će Srbija plaćati u 2009. godini će, kako očekuje, biti niža od 440 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Bajatović navodi da je Srbija danas na kratko bila prekinula isporuku gasa prema Sarajevu, zbog prekida isporuke gasa iz Nemačke, ali da je gas opet krenuo prema Sarajevu i dodao da ukoliko budu postojale tehničke mogućnosti ta isporuka će biti nastavljena i sutra.

Tužbu protiv Ukrajine razmatraće Vlada

Kad je reč o optužbama koje su neke evropske zemlje pokrenule protiv Ukrajine zbog prestanka isporuke gasa, Bajatović je rekao da će "Srbijagas" to pitanje razmotriti zajedno s Vladom Srbije, "jer tu nisu samo pravno-ekonomski aspekti u pitanju, već i politički aspekti".

Bajatović je naglasio da "Srbija jeste pretrpela štetu zbog toga i da će o tome biti obavljene konsultacije sa Vladom Srbije da bi se utvrdilo da li ćemo pokretati ikakve pravne radnje".

Direktor "Srbijagasa" je istakao da još nema informaciju o tome da je Rusija počela da isporučuje gas i naglasio da je najvažnije da krene isporuka gasa iz Rusije u punom kapacitetu.

Najmanje 34, uglavnom izvozno orijentisanih preduzeća iz Srbije, pretrpelo je gubitke zbog nestašice gasa, jer su morale da obustave ili redukuju proizvodnju, izjavio je potparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Raić.

Nestašicom gasa najviše su, prema Raićevim rečima, pogođene proizvodne farmaceutske kompanije iz Vojvodine, kao i srednja preduzeća iz Mačve i industrijske zone Jagodine.

Fabrika železničkih vozila Želvoz u Smederevu saopštila je da će obustaviti rad do 15. januara, zbog problema sa snabdevanjem gasom, kako bi se očuvali proizvodni pogoni i zdravlje radnika.

Unija poslodavaca Srbije saopštila je ranije danas da su kompanije, koje kao energent koriste gas, u protekloj nedelji imale više od 1,5 milijardi dinara gubitaka jer su bile prinuđene da obustave ili redukuju proizvodnju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара