Šta čeka EPS u 2020. godini – Vlada traži efikasnost

EPS je u 2019. godini proizvodnju uglja povećao za pet odsto a struje tri procenta. Vlada traži da budu efikasniji, a iz kompanije odgovaraju da su se već promenili – pokrenute su zelene investicije, a razvijaju i proizvodnju uglja i termosektor.

Završeno je izmeštanje 7,2 kilometra Ibarske magistrale kod Lazarevca i 3,9 kilometara rečice Peštan. To je urađeno da bi se proširili kopovi "G" i "E".

"Velika sigurnost, da dogodine naši rudari uz mnogo manje cimanja i okretanja bagera, tehnološki mnogo lakše da rade a samim tim da napravimo veće rezerve uglja", kaže Miodrag Raković, predsednik Sindikata "Kolubarskih rudnika".

"Ulazimo u eru kada počinjemo da proizvodimo znatno kvalitetniji ugalj koji mnogo manje problema pravi termoelektranama", ističe Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Fiskalni savet navodi da EPS samo za ekološke projekte mora da obezbedi 800 miliona evra, veći deo novca za smanjenje zagađenja vazduha. Za to je kažu, potrebno restruktuiranje preduzeća. Resorni ministar poručuje da su zelenim investicijma već obuhvaćne sve termoelektrne i kopovi.

"Fiskalni savet je u svom izveštaju preuzeo naše planove i stavio ga u svoj izveštaj. Nikakva filozofija tu ne postoji, najbolje mi znamo šta treba da radimo. Dokaz toga da mi znamo šta treba da radimo je činjenica da je to Fiskalni savet prepisao u svoj izveštaj. Mi smo do sada u te zelene projekte investirali više od 400 miliona evra. Da, potrebno je da investiramo još 800 miliona i to je deo našeg plana", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

EPS prvi na listi za ubrzavanje reformi 

I u Vladinom petogodišnjem planu EPS je prvi na listi javnih preduzeća čije reformisanje mora da se ubrza.

"Otvaranje konkurentnosti i jačanje tržišta. Tako da jedan segment tih preporuka Svetske banke koji se se odnose na Srbijagas i EPS su sa stanovišta razdvajanja energtskih delatnosti i sa stanovišta veće tržišne utakmice. Pre svega da imamo efikasnije procese upravljanja i proizvodnje", kaže Antić. 

Od 2012. Elektroprivreda se dva puta reorganizovala – danas je čine "EPS" i Operator distributivnog sistema "EPS Distribucija".

Pored generalnog direktora, EPS-ov upravljački tim čini još sedam izvršnih direktora za svaki segment proizvodnje i poslovanja. U Vladi od njih očekuju da povećaju efikasnost poslovanja preduzeća. U EPS-u kažu da na tome rade i da rezultate već imaju.

"EPS je promenio sliku, počevši od smanjenja gubitaka na mreži. Od 2016. do 2019. smnjili smo nivo gubitaka na mreži. Dakle, pričamo o tehničkim gubicima na mreži sa 13 na 11,5 procenta. Dakle, spasli smo trista megavata to vam je, kao da je jedan termo-blok od 300 megavata radio", objašnjava Milorad Grčić. 

Tvrde: smanjili su i krađu struje, EPS više ne gubi sudske sporove, a naplata je odlična.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво