Građevinarstvo glavni motor rasta BDP-a

Rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biće četiri odsto, procenio je Republički zavod za statistiku. Po rastu od 28 i po procenata prednjači sektor građevinarstva. Jedino je poljoprivreda u poređenju s prošlom godinom u minusu od 0,1 odsto, što ublažava činjenica da su prethodne dve godine bile rekordne.

Uz podatak da je od 2010. bruto domaći proizvod porastao 19,6 procenata, zvanična statistika posle rekordnog trećeg kvartala ove godine, i uz delimične podatke za četvrti, izlazi sa konačnom procenom za ovu godinu.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević da je rast bruto domaćeg proizvoda porcenjen na četiri odsto.

"Ta veličina je bila projektovana na 3,5 odsto. Godina se završava sa znatno većim brojem i tome doprinele sve glavne aktivnosti, sve delatnosti", dodaje Kovačević.

Takav rezultat pogurale su investicije koje su za 14,2 odsto veće nego prošle godine. Rast građevinarstva dostigao je čak 28,5 odsto. Promet na malo u trgovinama veći je od devet odsto, kao i u sektoru usluga.

Saobraćaj i skladištenje beleže rast od 6,4, a telekomunikacije 5,7 odsto. U takvim uslovima statistika beleži povećanje zaposlenosti, koja dostiže 49,6 odsto i pad nezposlenosti na devet i po procenata.

Vesna Pantelić iz sektor statistike tržišta rada RZS objašnjava da se stopa zaposlenosti računa se kao udeo zaposlenih u ukupnoj populaciji radno sposobnog stanovništva starijeg od 15 godina, dok se stopa nezaposlenosti računa kao udeo nezaposlenih u radnoj snazi koju čine zaposleni i nezaposleni, dok se ostali računsju kao neaktivni.

I industrijska proizvodnja u plusu

Iako na početku godine nije tako izgledalo, ukupna industrijska proizvodnja je u plusu. Uz remonte postrojenja, stanje je otežala i manja tražnja, zbog stagnacije evropskih ekonomija. Primetno je i da se prerađivačka industrija orijentisala na viši nivo dorade, što je doprinelo menjanju odnosa uvoza i izvoza.

"Rast izvoza ubrzavo je od sredine godine, pa od avgusta, i konačno u novembru kada se gleda međugodišnji rast izvoza, međugodišnji indeks. Dinamika izvoza je ponovo prevazišla dinamiku uvoza", naglašava Miladin Kovačević.

Demografski podaci i dalje ukazuju na to da samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja, godišnje gubimo više od 35 hiljada stanovnika. Dobra vest je da je od početka ove godine rođeno 585 beba više nego prošle godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво