Olakšice za "frilensere" početkom 2020. godine

Od prvog dana Nove godine, paušalne preduzetnike očekuju nova pravila. Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ukinute su grupe paušalaca i proširen je spisak onih koji mogu da postanu paušalci. Ko može da se nada olakšicama, a koga očekuje nov način oporezivanja?

Umesto poklona, za više od 115.000 paušalaca stižu novine. Jedna od glavnih je da će od 15. januara poreska rešenja dobijati unapred, elektronskim putem, pa će tako znati koliki im je porez za celu godinu. Za pojedine biće i dodatnih olakšica.

"Postoje oslobođenja, odnosno umanjenja koja su vezana za duži odlazak na porodiljsko bolovanje za ljude mlađe od 30 godina i za starije od 55 ili 60, u zavisnosti od delatnosti. Za početnike u poslovanju prve tri godine postoje umanjenja od 20, 15, odnosno 10 odsto. Ukoliko se na to doda i ako su mlađi od 25 ili 30 godina, to umanjenje može da dođe i do 50 odsto, što jeste neka stimulacija", istakla je Jelena Bojović iz NALED-a.

Novina je i to da će od januara paušalno moći da se oporezuju i automehaničari, autolimari i računovođe. Način oporezivanja menja se za 14 delatnosti među kojima su taksisti, programeri, arhitekte, umetnici. Njima će se porez obračunavati po republičkom proseku.

Test samostalnosti – nova obaveza za "frilensere" 

Svi oni moraće da polažu test samostalnosti koji se očekuje u martu. Ideja testa je da se na bazi određenih kriterijuma utvrdi da li osoba kod nalogodavca radi kao preduzetnik ili obavlja poslove koje bi u redovnom toku obavljalo zaposleno lice, navode iz Ministarstva finansija.

Profesor Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Radosavljević veruje da će zbog testa neke kategorije, poput ljudi koji rade u IT-ju i konsaltingu, a rade samo za jednog klijenta, u potpunosti nestati, tj. neće moći više da budu paušalci.

"Ono što je svakako pitanje i što ne znamo u ovom trenutku kako će da funkcioniše i sa kojom revnošću će se taj test sporovoditi, kako će stvarno u praksi funkcionisati, to će ostati da vidimo", izjavio je Radosavljević.

Ako poslodavac u narednoj godini odluči da zaposli paušalca dobiće olakšice i to u prvoj godini 70 odsto umanjene poreze i doprinose, u drugoj 65, u trećoj 60 odsto.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво