Organska hrana – put do zdravlja ili marketinški trik

Organska poljoprivreda često je bila tema medija protekle nedelje, i to uglavnom u negativnom kontekstu. Tvrdnje pojedinih stručnjaka da ne treba "bacati pare" na hranu bez pesticida i da je priča o organskoj hrani marketinški trik, u Asocijaciji Serbija organika ocenjuju kao neozbiljne, naučno neutemeljene i štetne po privredu.

Polemika je započela prošle nedelje objavom teksta "Organski proizvodi nisu ništa bolji od konvencionalnih". Autor se poziva na istraživanje profesorke Jelene Popović Đorđević sa Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta.

Profesorka je posle ispitivanja hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa Pijace organske hrane i dve zelene tržnice ocenila da se organsko povrće nije mnogo razlikovalo po ispitivanim parametrima, osim po više kalijuma.

Do profesorke Jelene Đorđević Popović nismo uspeli da dođemo. Kao ni do zvaničnog odgovora dekana Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Dušana Živkovića o tome da li ta institucija stoji iza istraživanja objavljenog u medijima.

U Asocijaciji Serbija organika, koja okuplja proizvođače, trgovce i izvoznike kažu da ad hok istraživanja i njihova interpretacija u medijima nanosi veliku štetu i nauci i privredi.

"Čak i sama autorka kaže u jednoj rečenici da ne postoji dokumentacija koja potkrepljuje poreklo ispitivanih proizvoda i to je nešto što najozbiljnije dovodi u sumnju ovo istraživanje", navodi diplomirani inženjer za zaštitu bilja Ivana Simić iz organizacije Serbija organika. 

Dodaje da je istraživanje uzelo u obzir samo određene parametre koji nisu referentni i nisu dovoljni da bi se izveo zaključak i tvrdnja da organski proizvodi nisu ništa bolji od običnih.  

"Najvažnije je da skrenemo pažnju javnosti da organski proizvodi imaju višestruko smanjen sadržaj nekih rezidua, ostataka pesticida", ističe Ivana Simić.

Nedimović: Velika tražnja u Evropi

Nadležni ministar je prošlog meseca najavio da će, zahvaljujući izvoznom potencijalu, subvencije za organske poljoprivrednike biti do tri puta veće. Kaže da mu naučna polemika o organskoj hrani ne smeta, ali da njeno tumačenje u medijima može da nanese štetu privredi.

"Kad god mi krenemo da trgujemo sa nekim i dobro nam krene, pojave se neki dušebrižnici. Ja ne kažem ni da sam za ni protiv. Ni da su oni u pravu, ni da nisu. To nije moj posao da ocenjujem naučnike. Ali ta hrana je jako dobra. Jako je velika tražnja iz zapadne Evrope. Oni to žele da kupe od nas, zašto mi to njima ne bi prodali i dobro zaradili od toga naši poljoprivredni proizvođači", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 

Zakon propisuje da se sertifikovana organska hrana uzgaja na zemljištu na kome se najmanje dve godine nisu koristila hemijsko-sintetička sredstva za zaštitu bilja i đubriva.

U stročarstvu je zabranjena upotreba hormona i antibiotika u preventivne svrhe. Organska hrana je dva do tri puta skuplja, a 90 odsto svega što proizvedemo, izvezemo.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво