Udruživanje "Fijata" i "Pežoa" – tektonski poremećaj na tržištu

Spajanje "Fijata" i "Krajslera" sa "Pežo-Sitroen-Opel" korporacijom izazvaće tektonske poremećaje na tržištu i proizvodnji automobila u Evropi. Time se stvara moćna korporacija koja će moći da parira "Foksvagenu", "Reno-Nisan" i "Tojota" korporacijama koje godišnje proizvedu preko 10 miliona vozila na skoro svim kontinentima.

Očigledna je želja Evropljana da se preko "Krajslera" dokopaju i bogatog američkog tržišta, ali to će biti malo teže s obzirom na Trampovu politiku da samo ono što je poizvedno u Americi ne podleže taksama.

Bilans snage u kombinovanoj grupi biće politički osetljiva tema i u Francuskoj i Italiji kao njenom novom menadžmentu.

Novi šef, portugalac Taravez, traži godišnju uštedu od 3,7 milijardi evra.

Iako su se proizvođači automobila obavezali da neće zatvoriti nijednu fabriku, Rim i Pariz pokušaće da zaštite radna mesta i preko njihove domaće proizvodne baze.

"Novac i profit deoničara nemaju boju ni miris. Mi smo spremni sve da radimo kao i do sada, a kineske pare samo nam daju veću slobodu da eksperimentišemo sa novim tehnologijma", rekao je Karlos Taravez. 

Finansijska jednačina u spajanju PSA i FCA 50-50 akcija čini ravnotežu snaga.

FCA treba da isplati novčanu dividendu u iznosu od 5,5 milijardi evra svojim akcionarima pre nego što se posao sklopi. Tome treba dodati da su kineski investitori već odavno vlasnici 49 odsto akcija PSA grupacije koja je kupila "Opel".

Sve odluke u vezi sa izvršnim direktorom donosi Upravni odbor "neveka", rekao je Tavares novinarima, uz napomenu da je stvar bila preuranjena za bilo kakve zaključke.

Treba vremena da se se razmrsi uloga svakog brenda pojedinačno. Kineski investitori su napravili dobre rezove, prvo u "Sitroenu" i "Pežou", a to se nastavilo i sa "Opelom".

Dovoljno je reći da sve platforme za automobile "Opel", menjači i motori, dolaze iz "Pežoa" ili "Sitroena". Sa "Fijatom", kažu analitičari, biće možda drugačije, ali će elektro-platforme biti iste, kao i dobavljači baterija za elektro-vozila.

"Mi smatramo da ne treba svako pojedinačno da ulaže u svoj razvoj, to je mnogo skupo. Uzmite, na primer naš, veoma uspešan posao sa 'Opelom', svi njihovi modeli će se bazirati na PSA platformama i veći deo motora će biti isti. Oko električnih automobila tek pravimo uštedu, a sa 'Fijatom' razrađujemo planove oko platformi i dizajna. Nijedan brend neće izgubiti na originalnosti", istakao je Taravez.

Iza svih akvizicija u Evropi stoje Kinezi. Kupili su deset odsto "Mercedesa", ceo "Smart", "Volvo". Na njihovoj listi je bio i "Sab" i "Rover". Naravno, tu je i novotvoreni konzorcijum "Fijat-Krajsler" i "Pežo-Sitroen-Opel".

Oni žele kontrolu nad svim što se dešava i u proizvodnji auto-delova u Evropi. Nije ni čudo što su kod nas postavili najveću fabirku guma, a u Bariču prave pogone za proizvodnju turbina za vozila u milionima komada.

To može biti velika šansa i za našu fabriku u Kragujevcu koja ima kapacitet za sklapanje i isporuku 300.000 vozila godišnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво