Beogradska berza – tradicija duga 125 godina

Beogradska berza prva na Balkanu, starija od Zagrebačke i Ljubljanske, proslavila je jubilej – 125 godina od osnivanja i 30 godina od ponovnog otpočinjanja rada. U Muzeju kinoteke premijerno je prikazan film o istorijatu Beogradske berze.

Kada su krenuli sa radom nije bilo hartija od vrednosti i prvo se trgovalo obveznicama Republike Srbije koje su imale neke banke. Jedina akcionarska društva su bile banke, ali one nisu htele da se kotiraju na berzi, kaže prvi predsednik Beogradske berze kada je obnovljena pre 30 godina.

"Tako da smo mi onda krenuli sa kratkoročnim hartijama od vrednosti, komercijalnim i blagajničkim zapisima da bi jednostavno berza nešto radila i da bi imala materijala. Danas mi imamo firme koje kotiraju svoje hartije od vrednosti i to je sasvim druga slika", kaže Branislav Ćosić, prvi predsednik nove Beogradske berze.

U kompaniji koja je od samih početaka na Beogradskoj berzi, smatraju da se preko berze reflektuje stanje u privredi.

"Želja mi je da Srbija iskorači što se tiče u privrednom smislu, brže da raste, samim tim će rasti i berza i na neki način će biti pokretač ekonomskog razvoja Srbije kroz taj svoj rad", ističe Dragoljub Vukadinović, predsednik kompanije "Metalac".

Berza se okreće novim tehnologijama i kreira novu platformu za tehnološke startap kompanije koje imaju viziju.

"Kada kažem u tehnološki smisao, to je danas i poljoprivreda. I poljoprivreda je danas tehnologija. U svakom slučaju da im kreiramo ambijent koristeći znanja iz velikog berzanskog sveta, da im kreiramo ambijent u kome će moći da pristupe eksternim finansijama i finansiraju svoj rast i razvoj", navodi Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Ova godina je najbolja za Beogradsku berzu u prethodnih deset, ali u njenom rukovodstvu smatraju da se uz društveni konsenzus može uraditi mnogo više da bi postali bogatije društvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара