Kako će se bolji kreditni rejting odraziti na Srbiju

Povećanje kreditnog rejtinga Srbije sa BB na BB+ znači da će pristup Srbije međunarodnom finansijskom tržištu i kapitalu biti lakši, rekao je za RTS predsednik Saveta guvernera Narodne banke i profesora Fakulteta FEFA Nebojša Savić.

Pre nekoliko dana je agencija "Standard end purs" povećala kreditni rejting Srbije, a Nebojša Savić je, gostujući u Snenviku RTS-a rekao da je za povećanje ključna bila sinhronizovana fiskalna i monetarna politika kao i makroekonoska stabilnost.

 

Savić je istakao da je Srbija izašla iz faze stabilnosti i da ulazi u fazu rasta. Prema njegovim rečima, najvažnije je da postoji rast BDP-a i rast zaposlenosti.

Osim toga, ističe da je potreban dalji kvalitetniji rast sa višim stopama, što podrazumefa institucionalne reforme, razvoj infrastrukture i pitanje obrazovanja mladih.

Nebojša Savić smatra da su sve te stvari priortet i da bi dugoročno trealo da obezbede održivi razvoj.

Iako se često govori o stranim investirotima, kaže Savić, potrebno je obezbediti domaći privredni kapital koji bi još više podstakao rast.

Najveći problemi proističu iz međunarodnih okolnosti, upozorava Savić. Navodi da su globaln igrači uskladili ekonomske politike ali da veliki problem predstavlja jačanje protekcionizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво