Potpisan sporazum o realizaciji auto-puta Beograd-Sarajevo

Ministarka za saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović potpisala je sporazum sa BiH o auto-putu Beograd–Sarajevo. Ugovor je u ime Saveta ministara BiH potpisao Saša Dalipagić, zamenik ministra komunikacija i prometa. Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina i Požega - Kotroman. Deonica Sremska Rača - Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega-Užice-Kotroman oko 60 kilometara.

"I za nas nije to samo put, to je put koji povezuje dve države. Put koji mi zovemo put prijateljstva put koji treba da nas povezuje i vodi ka budućnosti a ne ka prošlosti i svim onim problemima koje smo u prošlosti imali. I zato je za nas ovaj sporazum važan", rekla je ministarka infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović.

Deonica Sremska Rača - Kuzmin projektovana je, objašnjavaju nadležni, kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas i deo je budućeg auto-puta prema Bijeljini.

"Sigurno da će naši bilateralni odnosi krenuti uzlaznom putanjom, ne samo izgradnjom već i ovim malim stvarima koje činimo, u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa malim, sitnim stvarima kojima idemo ka konačnim rešenjima", kaže ambasador BiH u Srbiji Aida Smajić.

Izgrađeni most kod Bratunca na Drini koji je već gotov i koji treba da dobije granični prelaz talac je administrativne krize u BiH.

"Ja stvarno verujem da će se pokrenuti formiranje nove vlasti, i da će to rešiti ta pitanja jer stvarno nije u redu da napravimo most, a most stoji, ljudi ga ne mogu koristiti", smatra zamenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić.

Vrednost izgradnje obe dionice na teritoriji Srbije je oko milijardu i pedeset miliona evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 08:12) - anonymous [neregistrovani]

Novac

Je li ovo najskuplji autoput na svetu, 13.7 miliona evra po kilometru?