Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Pančevu

U Evropi je sve više termoelektrana–toplana na gas koje zamenjuju prljave tehnologije na ugalj i mazut. Takvo, kombinovano postrojenje, dobiće i Pančevo. Pored ekološke, energetska korist je dvostruka – proizvodiće i struju i toplotnu energiju.

Novu gasnu termoelektranu–toplanu vrednu 180 miliona evra, ruski "Gasprom energoholdig" sa NIS-om gradi na placu pančevačke "Rafinerije". Građeviski radovi su pri kraju i ugrađuje se oprema.

"Ovo je jedna od najmodernijih elektrana u svetu što unapred određuje pozitivne efekte na životnu sredinu i nema emisije ugljen-dioksida i azotnih oksida", kaže Denis Fjodorov, generalni direktor "Gasprom energoholdiga".

"Ovo je važan posao i za nas i za Srbiju. Rokovi se poštuju. Nadam se da ćemo na jesen pustiti u rad ovu termoelektranu-toplanu", ističe Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Godišnje će proizvoditi 1.400 gigavat sati struje, što je recimo dovoljno za snabdevanje 230 hiljada domaćinstava. Deo energije će pokriti potrebe za strujom i grejanjem NIS-a i Pančeva.

"Iz ovog postrojenja će se višak električne energije, a to je negde oko 60 posto, ako sam ja dobro informisan, predavati elektroenergetskom sistemu Srbije", ističe Zoran Predić, državni sekretar u Ministrstvu energetike.

"Gaspromova" ćerka kompanija priprema i projekat za još jednu gasnu termoelektranu–toplanu, pod nazivom "Kragujevac".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво