Počela isplata uvećanih zarada u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su počele prve isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, i to sa novembarskom platom, čija je isplata počela u decembru. Plate su uvećane u rasponu od osam do 15 procenata. Ministar je najavio i povećanje minimalne cene rada od 1. januara u iznosu od 3.000 dinara.

Siniša Mali je naveo da su najveće povećanje plata od 15 odsto dobile medicinske sestre, zatim slede doktori sa deset odsto povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučnoistraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture.

Devet posto više su dobili zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite. Zaposleni u državnoj upravi su dobili po osam odsto povećanja plata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kao primer povećanja plate, ministar je naveo da je neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819,00 dinara, a u novembru iznosi 49.242,00 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518,00 dinara, a novembarska plata je 96.269,00 dinara. 

Mali je istakao da je, zahvaljujući dobrim rezultatima, stvoren fiskalni prostor za povećanje plata, kao i da se na taj način podiže životni standard građana Srbije.

"Povećali smo i minimalnu cenu rada, tako da će ona od 1. januara biti veća za 3.000 dinara. Tako podstičemo i veće zarade u privatnom sektoru, gde takođe radi veliki broj građana Srbije. Samim tim, očekujemo da prosečna plata već u decembru bude oko 500 evra. To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo", istakao je Mali.

Dodao je da dobre rezultate potvrđuju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, kao i da će u petak jedna rejting agencija objaviti reviziju srpskog kreditnog rejtinga.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Javni sektor povecanja a mi kod privatnika kao robovi.Nece to jos dugo.

(četvrtak, 12. dec 2019, 20:05) - anonymous sasa [neregistrovani]

Povećanje plata!!

Povečaćete plate, jeste, ali ste prvo odštampali još novog novca da pokrijete te uvečane plate. Realno privreda ne može da pokrije troškove javnih službi, vladinih službi, poslanika i ostalih agencija (koje ste rekli da ćete ukinuti) a kamoli da poveća plate običnih radnika na čijim plećima ležite vi koji odlučujete o povečanju plata onima u državnoj službi koji trebaju da stvore bolji standard običnom radniku koji radi kod privatnika! Ako mislite da ćete povečanjem plata u državnom sektoru povečati plate kod privatnika onda se grdno varate i plan vam je kao priča za malu decu! P.S. deca vam ne bi to poverovala!!

(četvrtak, 12. dec 2019, 19:50) - Rade [neregistrovani]

Najgori smo...

Na zeleznici je katastrofa....svi sa srednjom skolom na minimalcu...polako minimalac stize i visoku strucnu spremu...od 1. januara kad povecaju minimalac ima da se podavimo svi u istom....pa dokle vise...najgori smo od svih javnih preduzeca....predsednice, ministri, sindikalci, bilo ko....reagujte bre....

(četvrtak, 12. dec 2019, 18:35) - Markovljev [neregistrovani]

To je lepo

Lepo je pročitati vest da se nekom u Srbiji povećavaju plate. Eto činovnici dobiše povećanje već od Novembra a da se to valjda iskompenzuje, penzionerima se Penzije povećavaju tek od Januara 2020. i to po Švajcarskom sistemu, iako su se redovno povećavale od Decembra, pa je prva isplata u Januaru već bila uvećana. E, moji mili, mislite da vam momentalno penzioneri nisu potrebni, ali kada zagusti opet ćete preko ledja Penzionera, jer oni su savesni i vole svoju državu i vlast. Nije to lepo.

(četvrtak, 12. dec 2019, 17:50) - Milorad [neregistrovani]

Asistent na fakultetu

Poštovanje.
Meni je vrednost koeficijenta povećana kao što je rečeno, 9%.
Medjutim, budžetski koeficijen mi je smanjen, te povećanje nije 9% nego je na kraju ispalo 2.7%.
O tempora, o mores.
Srdačan pozdrav.

(četvrtak, 12. dec 2019, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

Posledice

Kad ce kod privatnika povecanje da moze da se prezivi?Nikada!

(četvrtak, 12. dec 2019, 12:08) - Tihi [neregistrovani]

Plate

Ministre gde pripadaju Železnička preduzeća?
Nama i dalje uzimaju od plate 10% imamo manju platu od poštara.
Molim ispitajte taj problem jer uskoro neće imati ko da upravlja vozovima,Mašinovodje masovno odlaze za Nemačku.

(četvrtak, 12. dec 2019, 11:30) - anonymous [neregistrovani]

Povecanje

Meni se vrednost boda povećala za 10% ali su mi smanjili budžetski koeficijent tako da mi se plata efektivno povećala za 3% .