Od 2020. usvajanje državnog budžeta uz završni račun

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se od 2020. godine započeti praksa usvajanja budžeta za narednu godinu uz završni račun za prethodnu. To je primer, kako kaže, dobre budžetske prakse i transparentan način vođena javnih finansija.

Siniša Mali je na skupštinskom Odboru za finansije obrazložio zakone koji se odnose na završne račune od 2002. do 2018. godine kojih nije bilo na sednicama Narodne skupštine od 2003. godine.

"Veoma su važni završni računi iz dva razloga – građani jasno vide kako su planirana i budžetirana sredstva utrošena, što je važno zbog transprentnosti, a s druge strane, reč je o dobroj budžetskoj praksi", ukazao je Mali.

Ministar je naveo da je ekonomija u poslednjih nekoliko godina rasla i to potkrepio podacima koji se nalaze u završnim računima.

"Raste nam ekonomija, raste nam budžet, veći su nam i rashodi. Ono što je opredeljenje za 2020. godinu, pored povećanja plata i penzija, jeste povećanje izdvajanja za investicije i kapitalne rashode, kao što su nacionalni investicioni plan i izgradnja različite infrastrukture, od mostova preko novih tunela, puteva", istakao je Mali.

Navodeći da je ranije bio zabeležen visok defiticit i da je period o kojem se govori obeležila i svetska ekonomska kriza, Mali je istakao da je Vlada Srbije od 2014. godine počela da sprovodi ekonomske reforme i mere fiskalne konsolidacije koje su dale rezultate.

"U poslednje tri godine imamo suficit u budžetu, vidi se da se kamata smanjuje, da je javni dug stabilan i da se smanjuje, dok prihodi rastu", zaključio je Mali.

broj komentara 0 pošalji komentar