Putin: Srbiji će biti obezbeđen gas

Vučić je rekao da će Rusija obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora sa Ukrajinom o tranzitu ruskog gasa.

Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja predsednika Vladimira Putina i Alekseja Milera iz "Gasproma" da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa izvesnošću može da čeka prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

"Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srpskom rukovodstvu i predsedniku Srbije", poručio je Putin na konferenciji sa Vučićem.

I bez ukrajinskog tranzita, mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

Vučić je srpskim medijima rekao da će se ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije Slovačke.

O učešću Srbije u projektu "Turski tok" 

Što se tiče učešća Srbije u projektu "Turski tok", Putin kaže da je on moguć:

"Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo, bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji."

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje "Turski tok", ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

"Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji.

Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok, mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evrope. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte, ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne kompanije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu", zaključio je Putin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво