Dobra povezanost i podsticaji investitorima prednosti Slobodne zone "Pirot"

Slobodna zona "Pirot", najuspešnija u Srbiji ali i Evropi, na osnovu rangiranja prestižnog ekonomskog magazina "Fajnenšl Tajmsa", ove godine ostvariće ukupan promet od oko 800 miliona evra. U okviru zone mogu se dobiti olakšice za poslovanje, pa je u poslednje vreme za 22 odsto povećan broj korisnika. Velika prednost je i direktna povezanost sa Koridorom 10.

Sa 130 kompanija i malih preduzeća i 6.500 radnika, Slobodna zona "Pirot" najveća je u Srbiji. Pored trgovinskih, sve je više proizvodnih firmi koje uspešno posluju u zoni – naročito iz oblasti tekstila.

U jednoj od njih, 65-oro zaposlenih izrađuje 15.000 do 25.000 ženskih odevnih predmeta. Svakog meseca isporučuju ih na francusko tržište, pa je i transport robe veoma važna stavka.

"Mi smo vezani za rokove, znamo kada je datum istovara u Francuskoj, znači taj Koridor nam skraćuje put, vreme, a znači i zbog sigurnosti", navodi Predrag Vukčević, direktor firme "Maj Piroteks".

Direktna povezanost Slobodne zone "Pirot" sa novim auto-putem i olakšava posao i vozačima.

"Ranije sam morao da vozim šleper kroz Sićevačku klisuru, nije moglo da se ide brzo već oprezno i duže je trajalo. Sada je na auto-putu baš dobro, brzo i bezbedno", objašnjava Slava Filipovič, vozač kamiona iz Belorusije.

Interesovanje investitora za poslovanje u Pirotskoj zoni uvek postoji. Još većem se nadaju sada zbog blizine Koridora 10.

"Naši korisnici mogu da uključe svoje izvozne artikle ili uvoznu robu da dovezu u zonu – 300 metara od savremenog auto-puta. To je neverovatna prednost", navodi dr Dragan Kostić, izvršni direktor Slobodne zone Pirot.

Zbog toga Slobodna zona i grad Pirot rade na projektu izgradnje logističkog centra koji će korisnicima omogućiti kombinovanje drumskog i železničkog saobraćaja. To će znatno povećati transportne kapacitete zone.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. dec 2019, 21:20) - Marko L [neregistrovani]

Bravo Pirocanci

Osim preukusne hrane, izgleda da imate smisla i za biznis. Dugo nisam boravio u tom gradu. Sledeci put kada idem ka Solunu, definitivno cu ponovo da obidjem Pirot.