Sporazum sa EAU važan za buduću saradnju Srbije i Belorusije

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Belorusije mogla bi da bude povećana, a rezultati su u poslednje dve godine sve bolji i postoji obostrana spremnost za unapredenje privredne saradnje, poručeno je na Poslovnom forumu Srbija–Belorusija.

Na skupu je potpisivano više sporazuma o poslovnoj saradnji, u prisustvu potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, i ministara finansija i poljoprivrede Siniše Malog i Branislava Nedimovića.

Na otvaranju Poslovnog foruma Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije rekao je da je ključna poruka za srpske privrednike mogućnost koju daje potpisani Sporazuma sa Evroazijskom unijom i bescarinski izvoz proizvoda i u Belorusiju.

Vesović je naveo da taj sporazum treba da bude verifikovan u parlamentu i pozvao Belorusiju da to učini što pre.

Dodaje i da nije zadovoljan nivoom spoljnotrgovinske saradnje, ali i navodi da su poslovni forumi počeli da daju rezultate, kao i da privrednici iz Srbije i Belorusije imaju poverenja jedni u druge i da o tome svedoče komercijalni ugovori koji su danas potpisani.

Naveo je da je za pospešivanje saradnje važno što se redovno održavaju sednice mešovite komisije, kao i poslovnim forumi.

"Ovaj redovan vid susreta počinje da daje rezultate", rekao je Vesović i naglasio da veruje da je Poslovni forum značajan kao signal za budući rad.

Predsedavajući Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič kaže da je za poslovnu saradnju najvažniji znak podrška političkog rukovodstava.

"Biznis treba da bude krucijalni osnov za bratske odnose između naše dve zemlje", poručio je Ulahovič i dodao da je jedan od uspešnih predstavnika srske privrede u Belorusiji Dragomir Karić.

On je naveo da je saradnja Belorusije i Srbije usmerena na mašinogradnju, metalurgiju, kao i na razvoj saradnje u poljoprivredi, turizmu IT sektoru i drugim oblastima.

"Slažem se da naša robna razmena ne odražava sve naše mogućnosti. Drago mi je što ćemo danas da potpišemo sporazume koji će da doprinesu da razmena bude do 500 miliona dolara i više. Naša razmena deluje u okviru slobodne trgovine i to su odlični uslovi za dalju saradnju", rekao je Ulahovič i dodao da je potrebno napraviti dugoročan plan saradnje.

U svom obraćanju govorio je o prijateljstvu dve države, i naveo da je pre 20 godina bio u Beogradu kada ga je jedan stariji Beograđani zagrlio zbog podrške Belorusije i njenog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je posetio Srbiju u vreme bombardovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво