Antić sa Donmezom o gasovodu TANAP: Energetska bezbednost ne poznaje granice

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Ipsali, sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom i ocenio da je energetska bezbednost strateško i geopolitičko pitanje svake države koje ne poznaje granice, saopštilo je resorno ministarstvo.

Aleksandar Antić je naveo da je TANAP gasovod dugačak gotovo 1.850 kilometara čiji je cilj da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu.

Kako se navodi u saopštenju, Antić je naveo nakon sastanka sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom u Ipsali povodom završetka tog projekta da taj projekat zajedno sa gasovodom "Južni Kavkaz" i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava "Južni gasni koridor", ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"To je izuzetno važno za čitav region, jer omogućava divesifikaciju snabdevanja gasom. Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe, da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandopoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom", izjavio je Antić.

Ministar je ocenio da to svakako predstavlja dobru šansu i za Srbiju, uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta – interkonekcija Grčka–Bugarska, i interkonekcija Bugarska–Srbija, odnosno gasovod Sofija - Dimitrovgrad - Niš.

U saopštenju se navodi da te dve interkonekcije Srbiju povezuju sa Južnim gasnim koridorom i one omogućavaju da Srbija, a sutra i BiH, mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdevanja.

"Mi ćemo te dve interkonekcije završiti do 2022.godine, tako da već negde u periodu od 2023 - 2025.godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu", rekao Antić.

Naglašava da bi Srbija trebalo da postane značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbednosti čitavog regiona.

"Važno nam je što danas predstavljamo Srbiju na mestu gde su se okupili lideri Turske, Azerbejdžana, Gruzije. Energetska bezbednost je strateško, geopolitičko pitanje svake države, i kao takva ne poznaje granice. Srbija je jasno definisala svoje ciljeve po pitanju postizanja sigurnosti snabdevanja gasom, razvijamo značajne projekte, i za to, kao Vlada, imamo snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića", naglasio je ministar.

Delegacija Republike Srbije koju su činili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, na poziv predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana i ministra energetike Fatiha Donmeza, predstavljala je Republiku Srbiju, na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP u Ipsali.

broj komentara 0 pošalji komentar