Zauzdavanje keš kredita – za otplatu sedam godina

Narodna banka Srbije skratila je rok za odobravanje keš kredita sa deset godina na osam. Sledeće godine takvi krediti odobravaće se na sedam godina, a od 2021. na godinu manje. Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica", objašnjava da je to zauzdavanje keš kredita.

Urednik portala Kamatica kaže za RTS da je NBS izašla sa propisom koji bi ograničio zaduživanje građana jer, kako navodi, svedoci smo kako banke guraju i prodaju te kredite kao da ništa drugo ne uzimamo. 

Ta kočnica je, kaže, postojala i ranije, pa je puštena. Keš krediti su uzimani na deset godina i potpuno je ekonomski neopravdano kupiti televizor na kredit i sve to otplaćivati deset godina, napomenuo je Uzelac.

"To je trećina radnog veka, i to je nešto što sada NBS radi, progresivno će se smanjivati taj rok, da bi zaduženje bilo zdravije i razumnije", objasnio je urednik portala Kamatica.

Centralna banka ograničila je ukupnu mesečnu zaduženost na maksimalno 60 odsto plate ili penzije. Ako neko ima zaradu 50.000, rata ne može da prelazi 30.000.

"Ovde postoji jedan set ograničenja. NBS to malo pusti, malo vrati i meni je to samo pokazatelj da nam nedostaje podloga znanja i edukacije kako se koristi kredit, kada da ga uzmemo, kada da ga ne uzmemo", kaže Uzelac.

Prema njegovim rečima, kredit je finansijski alat i kao svaki alat može da pomogne, ali ako ne znamo da njim upravljamo, može da napravi štetu.

Uzelac ukazuje da ovim propisom NBS ograničava upravo one građane koji ne mogu da sami sebe zauzdaju i izračunaju.

"To bi bilo praktičnije kada bi imali jednu finansijsku edukaciju, to nas neće bankari naučiti, to moramo sami", rekao je Uzelac. 

Dešavalo se da građani prilikom uzimanja kredita ne istraže svaku ponudu i naprave dobru procenu.

"Teško je očekivati da je drugačije, građani koji hoće da odu na letovanje, oni odu i ne žele finansijsku edukaciju", rekao je Uzelac.

Međutim, kaže, ima i onih sa iskustvom, koji su uzeli kredit i sada su svesniji da mogu nešto povoljnije da prođu, da mogu da pregovaraju.

Navodi da je prvi kredit najrizičniji, a svaki drugi malo pametniji.

Bankari smatraju da usporavanje keš pozajmica neće doći preko noći. Prosečan građanin Srbije sa ličnim zaduženjem od oko 1.200 evra još nije u kategoriji najzaduženijih u odnosu na komšije u regionu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 01. dec 2019, 15:49) - Markovljev [neregistrovani]

Zelenastvo

Mislim da rokovi vracanja kredita nisu problem, ali je problem zelenastvo banaka koje su nam donele strane banke, pa danas kamata od recimo 7,5 posto nije tolika ali nekoliko puta veca zbog dodatnih zelenaskih nameta od banki pa se na dinar vraca dinar ipo a to isto je i u devizama. Kamate na stednju nema, ali na zaduzenje su kao da je inflacija 50 posto a NBS to nesmeta. U socijalizmj zaduzenje nije smelo preko 30 posto od plate, ali sam kredit vracao sa 7,5 posto kamate na ukupan iznos. Prevedeno na Srpski za 100.000 dinara sam vratio 107.500 dinara i gotovo. Tl su bili krediti a ne danasnje zelenasenje.

(nedelja, 01. dec 2019, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

primereno

Mislim da je 7 godina baš primereno našim platama i penzijama.Imao sam mogućnost uzimanja na 96 meseci ali sam uzimao na 60 ili 84.Povećqnjem plata i penzija je i 6 godina dovoljno.Pozdravljam i odluku od 60% zaduženosti, to meni lično više odgovara, jer mogu brže vraćati kredit.

(nedelja, 01. dec 2019, 12:58) - milan [neregistrovani]

Krediti

Mnoge države idu istim putem, kojim po pitanju kredita
ide i Srbija. Krediti dovode ljude u robovlasništvo.Osim
toga, mnogi ljudi izgube praktički sve, što su u životu
postigli zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Uzmete kredit od 50 hiljada EUR-a na 15 godina ,dodate
prišparanih 50 hiljada EUR-a i kupite stanovanje za 100
hiljada EUR-a. Posle godinu, dve... niste sposobni vračati
kredit i tih 50 hiljada EUR sa rednim, kaznenim i sudskim
kamatama i troškovima advokata i drugim troškovima
poskoči za 3 puta i vi više ne dugujete 50 hiljada EUR-a,
nego 150 hiljada sa svim kamatama i troškovim.

Stanovanje se vam tako oduzima, a vi još ostajete dužni 50
hiljada EUR-a, koji se svake godine povečavaju za 10 hiljada...

Ostali ste bez stanbovanja i u samom početku još dužni 50
hiljada EUR, koja svota se dnevno povećava i tako će vam,
dok ste u radnom odnosu, pleniti deo plate, a kada odete u
penziju, do smrti će vam rubiti deo penzije...

Krediti i za 7 godina su veoma opasni, ako jih u međuvremenu
prestanete otplaćivati.(nedelja, 01. dec 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Kredit

Ceo zivot uzimam kredite, za krupnije investicije.I uspela sam u kupovinama i otplatama
Nije mi zao sto sam se zaduzivala.Resila sam mnoge zivotne potrebe.Steta sto se smanjuju rokovi ptplate.