Turska glavno čvorište tranzita gasa u jugoistočnoj Evropi

Turska je proše godine pustila u rad Transanadolijski gasovod (TANAP), a danas će ga na svojoj teritoriji povezati sa Transjadranskim gasovodom (TAP). Oni čine Južni gasni koridor koji će gas iz Azerbejdžana i drugih kaspijskih područja, dopremati kroz više zemalja do Italije. Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za RTS da će izgradnjom Južnog gasnog koridora rešiti dobar deo potreba zemalja regiona.

Turska postaje glavno čvorište za transport gasa u jugoistočnoj Evropi. Do kraja godine pustiće u rad i "Turski tok", što će biti peti gasovod u toj zemlji.

Srećko Đukić, bivši diplomata kaže za RTS da je Južni gasni koridor - gasovod koji gradi Evropa svojim parama i time se rešava jedan dobar deo potreba zemalja regiona.

"Tu Srbija nije uključena, nije aplicirala, nije prijavila svoje potrebe u okviru Južnog gasnog koridora - to je gas iz Azerbejdžana. Po prvi put dolazi gas u Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i iz Albanije jedan deo za Italiju", istakao je Đukić.

Prema njegovim rečima, moguće je da se u toj količini gasa pojave neki viškovi, pa da to bude mogućnost da Srbija dobije određene količine gasa.

"Ono što je bitno je da se naš region markira kao region kome su potrebne nove i nove količine gasa. Tu perspektivnu otvara Južni gasni koridor", rekao je Đukić.

On kaže da je gasna konekcija između Srbije i Bugarske stari projekat koji bi trebalo konačno da se realizuje. Evropa nam je dala pedeset miliona za našu trasu.

"Za Bugarsku će Evropa dati skoro sve pare, ali problem je što nema slobodnog gasa jer je taj projekat konekcije između Srbije i Bugarske u osnovi namenjen kupovini tečnog gasa iz grčkih luka, gde će biti postrojenja ili već postoje u Solunu za preuzimanje tečnog gasa", rekao je Đukić.

Ističe da, objektivno, Evropa za sada nema alternativu ruskom gasu.

"Nije alternativa Iran, s obzirom na političke i druge okolnosti, nije ni Bliski istok i jedini sigurni i dugoročni snabdevač gasa je Rusija", kaže Đukić.

Ima li dogovora između Rusije i Ukrajine 

Približava se 31. decembar i još nema dogovora Rusije i Ukrajine.

"Optimista sam da Rusije neće obustaviti, mada se stvari komplikuju, jer osim Evrope, Rusije i Ukrajine tu se u pregovore uključuju i sudske presude između ruskih i ukrajinskih gasnih kompanija, koje iznose više milijardi dolara, što baca senku pozitivan ishod", kaže Đukić.

Imajući u vidu da Evropa nije završila Severni tok dva, Đukić je uveren da će se naći rešenje.

Novi sastanak uz posredovanje  EU je 13. decembra i pripremaju se pregovri. Analize govore da će potrošnja gasa rasti. Zapadna Evropa je 100 odsto gasifikovana, gas je energent i sirovina 21. veka koji je načistiji.

"Stope rasta se prognoziraju od četiri do sedam odsto godišnje i Evropa se mora boriti da obezbedi te količine gasa", zaključio je Đukić.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 30. nov 2019, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

gola politika

Zašto bi politička situacija u Ukrajini bila problem za transport gasa*Dok su trajala ratna dejstva gas je "išao" .Problem su pare koje Ukrajina duguje kao i pare koje Ukrajina uzima za tranzit a pre svega politički pritisak od strane Rusije.

(subota, 30. nov 2019, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

Ја оволико

Турски ток је напуњен гасом а свечано отварање је 8. јануара мало пре објавио Ердоган. За Немачку и остале земље запада нема зиме, јер је Газпром сва своја складишта у Западној Европи до врха напунио резервама гаса, тако да и ако ниједан кубни метар не пређе Украјину, Европа је мирна. Мада Русији уопште није циљ да прекине транспорт кроз Украјину, али проблем је непоузданост украјинског транзита због нестабилне политичке ситуације. Чак шта више из Москве ових дана за Кијев иде гомила предлога како да се постигне договор, али то Кијев одбија.

(subota, 30. nov 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Obrni, okreni opet na Rusku slavinu po gas.

Trenutno najsigurniji i najbolji način je kupovati gas od Rusije... Nema drugog rešenja. Svako drugo rešenje je gore i skuplje rešenje. Severni tok II je već završen. Treba da počne sa isporukom sledeće godine na proleće. Kad na toj trasi poteče gas potećiće i na južnoj i to će biti preva stvar.