Digitalni nadzor za javna preduzeća

Javna preduzeća idu pod još jaču lupu jer njihov rad direktno utiče na kvalitet života građana. Uvodi se digitalni nadzor njihovog poslovanja i trošenja budžetskih sredstava. U tom sistemu za dve godine biće sva 564 javna preduzeća u zemlji. A počelo se od lokala.

Projekat reforma lokalnih finansija "RELOF2", koji finasira Vlada Švajcarske,  već je uključio javna preduzeća iz 17 lokalnih samouprava. U Kragujevcu očekuju da im dodatna kontrola rada šest gradskih javnih preduzeća donese investicije i uštede.

"Mi inače insistiramo na tom sistemu internih kontrola. Grad kao osnivač ima nameru da upravlja preduzećima na način da može kvalitetnim odlukama da, u svakim trenutku, prevaziđe taj rizik u poslovanju koji se odražava i na usluge koje naša preduzeća pružaju građanima", kaže Milijana Ratković, interni revizor Grada Kragujevca.

"Podrška lokalnim samoupravama za Švajcarsku je prioritet jer su lokalne samouprave te koje su najbliže građanima, i u tom smislu u poziciji da odgovore njihovim potrebama", ističe Priska Denerig iz Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji.

Upravo od javnih preduzeća traži se profesionalno upravljanje, transparentost i efikasnost u poslovanju. Ali i veća odgovornost.

"Znači učešće lokala u BDP-u je 0,8 odsto od toga 0,6 su javna komunalna preduzeća a ne možemo baš da se pohvalimo stanjem i situacijom u istim ili je uvek neko drugi kriv što je stanje kakvo jeste. Ali ćete tu odgovornost morati da podelite sa Vladom Srbije i da od onih direktora koje vi postavljate skupštinskim odlukama tražite retultate i iskorak napred", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Svi izveštaji javnih preduzeća slivaće se u softver Ministarstva privrede. A na proveri biće ne samo trošenje subvencija već i da li je planirano urađeno i tražiti odgovornost ako nije. Recimo zašto, neka toplana nije izgradila planiranih 20 kilometara toplovoda.

"Kada uvedete novi sistem, vi ćete imati usaglašavnje javnih preduzeća na nivou jednog grada. Pa nećete imati situaciju da neko kopa ulicu zarad postavljanja cevi a tri meseca kasnije neka druga preduzeća kopaju ulicu radi postavljanja kablova. Znači imaćete dobar sistem planiranja i dobar sistem izveštavanja nadzora", rekla je Ana Jolović, direktorka projekta "RELOF2".

A koliko je kontrola važna pokazuje i podatak iz Izveštaja Fiskalnog saveta – u 2017. samo lokalne samouprave svojim javnim preduzećima dale su 200 miliona evra subvencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво