Crni petak – ne očekujte "američka sniženja" u Srbiji

Širom sveta, pa i u Srbiji, danas je Crni petak – dan za kupovinu uz najavljene popuste. Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača kaže da trgovci u Srbiji koriste Crni petak samo da prodaju robu koju tokom cele godine nisu prodali.

Crni petak mnoge potrošače u Srbiji više iznervira nego što ih obraduje jer su trgovci prilično "teški" na popustima.

Mnogi od njih nude popuste samo na određene artikle ili deo asortimana.

Za garderobu i obuću popust je najčešće 20 odsto, a za belu tehniku, televizore i telefone, uglavnom 50 odsto.

Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača kaže da Crni petak nije u Srbiji crn kao u zemljama zapadne Evrope i Amerike, gde je i nastao.

"Trgovci u Srbiji koriste Crni petak da bi uspeli da prodaju robu koju tokom cele godine nisu prodali. Popusti nisu onakvi kao što potrošači očekuju. Nemamo groznicu kao što je na zapadu jer popusti nisu toliki", ističe Vida.

Savetuje potrošačima da razmisle da li će ići u kupovinu ili ne i da povedu računa o brojevima i veličini kada kupuju odeću i obuću jer trgovac nema zakonsku obavezu da vrati robu ukoliko nema neki nedostatak.

Mnogi trgovci će Crni petak produžiti na vikend, a neki će produžiti i radno vreme.

broj komentara 20 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

Velika obmana

Nije ni u Americi sve na poklon. To je iglavnom sezonska roba, roba koja dugo stoji na lageru, kooj su zalihe veće nego što se može prodati. A popust je kalkulisan tako da im je jeftinije dati robu i 40-50-60% jeftinije nego plaćati preskupe skladišne troškove. Nema džabe ni cent. Pa kako mislite da su stvorili bogatstvo?

(petak, 29. nov 2019, 15:02) - Dmitar [neregistrovani]

@Iskreno

A koristis americki izum,internet,i to je americka "roba".

(petak, 29. nov 2019, 14:48) - Kablar [neregistrovani]

Brazil

Sinoc sam gledao prenos fudbalske utakmice iz Brazila,na poluvremenu brazilska TV reklamirala, da je danas Black Friday,znaci svuda je popust na robu.

(petak, 29. nov 2019, 14:26) - Боки [neregistrovani]

Превара

"Црни петак" се и у САД све више види као превара, а прошле и ове године Амазон је испао шампион у томе, има много текстова и репортажа на "УouTube" како су на акцији сада производи скупљи него у редовној продаји јер људи мисле-претпостављају да су јефтинији па купују више.

(petak, 29. nov 2019, 14:16) - глас разума [neregistrovani]

Ма какав црни петак...

... ово је Србија, имамо и превише црних дана. А ово му дође само као разонода за оно мало богатих дама које се баве дисциплином шопинга! А и продавци би да зараде нешто мало више... иде опет 15. и ПДВ... ваља намаћи колико треба.

(petak, 29. nov 2019, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

"americka roba"

Americka roba vise i ne postoji. kad ste zadnji put videli nesto da je proizvedeno u americi.

(petak, 29. nov 2019, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Kako se ovo piše

Blak frajdej!

(petak, 29. nov 2019, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Naslov

Da li neko u državi razmišlja o narodu i našoj kulturi i nasledju? Mi smo jedina nacija kojoj mozes podmetnuti bilo šta i bilo čiji praznik da poštuje i slavi. Vidim i na pojedinim tv stanicama se reklamira isto i ne mogu da dodjem sebi da li ćemo ikad doći sebi i početi poštovati sebe i ono što naše.

(petak, 29. nov 2019, 13:49) - Marko [neregistrovani]

Iskren da budem

Nerviraju me svakodnevno neki natpisi na engleskom. Zivim li ja to u Srbiji ili Americi /Engleskoj? Najgore u svemu je to da mi vise cenimo sve sto je strano nego domace. Nacionalni ponos nam je na nuli. Dok god bude tako ima da tonemo.....

(petak, 29. nov 2019, 10:57) - Sasa [neregistrovani]

Iskreno

Ne kupujem Americku robu tako da o tome ne razmisljam !