Srpsko-bugarski poslovni forum, trgovinska razmena milijardu evra

Ministar za inovacije i tehnolosski razvoj Nenad Popović i ministar ekonomije Bugarske Emil Karanikolov otvorili su u Sofiji Poslovni forum Srbija-Bugarska, na kojem učestvuje više od 100 srpskih i bugarskih kompanija i poruccili da dve zemlje mogu za pet godina da udvostruče trgovinsku razmenu, koja je prošle godine iznosila oko milijardu evra.

Poslovni forum Srbija-Bugarska organizuje se u okviru trećeg zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Bugarske, a koji ministri Popović i Karanikolov obnavljaju nakon četiri godine pauze.

Popović je kazao da se dve zemlje mogu pohvaliti time da njihova trgovinska razmena raste, dodajući da je ona prošle godine dostigla cifru od milijardu evra, a da su prognoze da će ove godine preći milijardu evra. 

Nakon treće sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Bugarske u izjavi medijima kazao da je zadovoljan rezultatima sednice i istakao da je ministar ekonomije Bugarske i predsedavajući komitetom sa bugarske strane Emil Karanikolov izneo odlične ideje za razvoja bilateralne i regionalne saradnje.

"Mislim da ćemo u segmentu regionalne saradnje zajedno sa Bugarskom da budemo inicijatori nekoliko novih projekata u koje bi bili ukljjučeni osim naših vlada i vlade Grčke, Rumunije i Mađarske", najavio je Popović.

Kako je pojasnio, regionalni projekti postaju mnogo interesantniji u svetu, jer se na taj način i veliki projekti realizuju lakše, svaka strana ulaže manje novca, a od tih pogodnosti na kraju najveću korist imaju građani u regionu.

"Odlična tendencija rasta međusobne trgovine" 

Napomenuo je da Srbija i Bugarska imaju odličnu tendenciju rasta međusobne trgovine, navodeći da je trgovinska razmena prošle godine bila oko milijardu evra, a da se ove godine očekuje rast od 10 do 15 odsto.

Popović je rekao i da značajnu saradnju s Bugarskom očekuje u oblasti poljoprivrede i dodao da se i ta zemlja suočava sa istim problemom "pražnjenja" sela, kao i Srbija.

"Razgovarali smo o korišćenju novih inovacionih tehnologija i digitalizacije kako bi pomogli razvoju sela i kako bi poljoprivrednici koristeći najnovije tehnologije mogli da daju što veći doprinos razvoju ekonomije i Bugarske i Srbije", naveo je Popović.

Veliki potencijal za saradnju dve zemlje ministar vidi i u energetici, turizmu, koji je grana koja se najbrže razvija u našoj međusobnoj saradnji.

"Srbija je prošle godine imala više od 100.000 turista iz Bugarske, ove godne se očekuje još više, a i sve više srpskih turista dolazi u Bugarsku. Mislim da taj segment nije iskorišćen ni 30 odsto, i tu će obe vlade da učine mnogo kako bi građani Bugarske što više dolazili u Srbiju i obratno", naveo je Popović.

On je ocenio da je pitanje infrastrukture izuzetno važno za dve zemlje, te naveo da su Vlada Bugarske i njeni građani izuzetno zadovoljni i da se sa velikim poštovanjem odnose prema tome što je Srbija završila svoj deo auto-puta u okviru Koridora 10.

"Danas od Beograda do bugarske granice postoji najmoderniji auto-put u Evropi, koji skraćuje vreme putovanja i za turiste, ali i za privrednike", rekao je Popović i dodao da će i Bugarska svoj manji deo auto-puta od granice do Sofije završiti u najkraćem mogućem roku.

Povezivanje železničke infrastrukture 

Tema razgovora na sednici komiteta bila je i povezivanje železničke infrastrukture, a Popović je kazao da će i Bugarska tražiti svoje mesto u koridoru koji ide od Budimpešte, preko Beograda do Soluna i Atine.

"Imamo najmodernije auto-puteve, ali potrebno je i da modernizujemo međugranične prelaze, jer tu dolazi do začepljenja naročito u toku letnje sezone. I mi i Bugari želimo da naše transportne rute budu najmodernije i da imamo što veći broj turista iz celog sveta", rekao je Popović.

Značajnu saradnju ministar očekuje u oblasti informacionih tehnologija, inovacija i digitalizacije, te podseća da danas u Srbiji postoje mala i srednja preduzeća iz Bugarske koja se bave informacionim tehnologijama, kao i da u Sofiji u poslednjih sedam godina pojedina srpska preduzeća otvaraju svoje kompanije i predstavništva.

"Te kompanije zajedno rade na promociji i na prodaji IT usluga, servisa i proizvoda, a zajednički nastup srpskih i bugarskih kompanija na trećim tržištima je od ogromne važnosti za obe zemlje", kazao je Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво