Mihajlović: Prioriteti elektronski katastar i e-prostor

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da su prioriteti rada tog ministarstva elektronski katastar i e-prostor.

Zorana Mihajlović je na predstavljanju godišnjeg istraživanja "Am čam" o prioritetima za unapređenje poslovnog ambijenta rekla da će i naredne godine, bez obzira što je izborna, ministarstvo koje vodi nastaviti sa izgradnjom infrastrukturnih objekata i reformama.

Mihajlovićeva je pozvala članice Američke privredne komore da nastave da daju svoje predloge i sugestije kako poslovni ambijent može da bude još bolji.

"Mi ćemo se truditi da uslovi za privredu budu što bolji. Vlada Srbije se ne bavi biznisom, ali je naš zadatak da stvorimo najbolji mogući ambijent za kompanije da rade, jer je to put za brži razvoj Srbije i na tome treba zajedno da radimo", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da je važno da se skrati vreme za dobijanje priključka na električnu energiju, koje ne bi smelo da bude 128 dana.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da se rad sudova i tužilaštva uvek vezuje za Ministzarstvo pravde, a da je zapravo nadležnost ministarstva zakonodavna.

Na zamerke koje stižu od privrednika da se pojedini zakonu usvajaju bez javne rasprave, ona je rekla da se to ne može reći za ministarstvo koje ona vodi i da za sistemske zakone javna rasprava kod njih traje i po godinu dana.

Ministarstvu, kako je navela, treba da obezbedi dobre uslove za rad sudija i tužilaca, a radiće se i na daljem razvoju IKT sistema.

"Radimo na elektronskoj proveri nepokretnosti i to će od 1. marta naredne godine da zaživi. Radimo na daljem razvoju E suda. Za sada to postoji samo u Upravnom sudu, radiće se i na proširenju na privredne sudove. Neće biti potrebno za odlazak u sud. Radimo i na elektronskom plaćanju sudskih taksi", navela je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je da je reforma u obrazovnom sistemu krenula na svim nivoima - od predškolskog obrazovanja do nauke.

On je naveo i da se kreditom Svetske banke od 50 miliona evra radi na proširenju kapaciteta u vrtićima, kako bi se stvorili uslovi za veći obuhvat dece, te da predškolsko obrazovanje bude obavezno već od treće godine.

Reforma programa traje već dve godine u osnovnim školama i gimnazijama. Od naredne godine po reformisanom programu učiće učenici trećeg i sedmog razreda i treće godine gimnazije.

U stručnim školama krenulo se sa modelom dualnog obrazovanja, koje podrazumeva učenje uz rad, naveo je ministar i dodao da je na fakultetima dupliran broj studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija.

Finansiranje nauke, kako je rekao, postaće stabilnije s rešenjima koja je doneo novi Zakon o nauci, a na osnovu kojeg je osnovan i Fond za nauku.

broj komentara 0 pošalji komentar