Ukidanje pojedinih poreza i doprinosa, Mali najavljuje rasterećenje privrede

Skupština Srbije počela je u četvrtak novu sednicu na čijem je dnevnom redu set poreskih zakona koji je, prema rečima ministra finansije Siniše Malog, usmeren na rasterećenje privrede i smanjenje nezaposlenosti i povećanje plata.

Na dnevnom redu su, između ostalih, izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana, kao i izmene i dopune Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju.

"To je set zakona koji ide uz budžet i usmeren je i na rasterećenje privrede. Idemo sa ukidanjem pojedinih poreza i doprinosa, sa povećanjem neoporezivog dela na zarade kako bismo smanjili trošak zarada. To je obećanje koje smo dali prošle godine", rekao je Siniša Mali.

Objasnio je da je opterećenje na zarade prošle godine bilo 63 odsto, da je danas 62 odsto, a da će, kada se zakon usvoji u skupštini, biti 61 odsto, navodeći da se iz godine u godinu smanjuje poresko opterećenje na zarade kako bi se podstaklo novo zapošljavanje.

Kako kaže, trošak za državu je 13,1 milijarda dinara, odnosno država se odriče tih sredstava kako bi više ostalo privredi za povećanje plate zaposlenima, za nova zapošljavanja i nove investicije.

Navodeći da set zakona sadrži podsticaje za novo zapošljavanje, Mali je ukazao na podatke koji govore da je od 2012. godine do 2019. godine zaposleno novih 620.000 ljudi.

"Raste nam zaposlenost i upravo ti poreski podsticaju koji podrazumevaju 70 odsto oslobađanje od poreza i doprinosa na plate za prvu godinu, zatim za drugu treću i tako dalje treba da podstakne zapošljavanje i mladih i svih građana Srbije", rekao je Mali.

Mali je rekao da stopa nezaposlenosti iznosi 9,5 odsto, što je, kako kaže, apsolutni rekord od kada se meri nezaposlenost od 1995. godine i to, prema njegovim rečima, ukazuje da je Srbija na pravom putu kada je reč o ekonomskoj politici i da se smanjuje nezaposlenost, a sledeći cilj je da se stigne evropski prosek nezaposlenosti od šest do sedam odsto i da se smanjuje i dalje. 

Na dnevnom redu skupštine su i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu, izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Ministre Mali

Znalacki i efikasno sa konkretnim merama poboljsavati uslove rada privredi i zaposlenima.