Digitalizacijom do uštede vremena i novca

Evropska unija podržava reformu lokalne samuprave u Srbiji, digitalizaciju, odnosno uvođenje elektronske uprave, rečeno je na sedmom sastanku zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije u Kanjiži.

Uvođenjem i unapređenjem elektronskih servisa, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije želi da obezbedi transparentnije i ekonomičnije poslovanje lokalnih administracija.

U protekle tri godine ušteđeno je više od šest milijardi dinara samo na papiru, a građanima je ušteđeno vreme jer ga nisu provodili pred šalterima. Tako je obezbeđena bolja i brža komunikacija građana sa lokalnim administracijama, istaknuto je na skupu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je nadu da će novi sastav Evropske komisije imati otvoreniji stav prema proširenju EU i da će novi komesar za proširenje iz Mađarske biti zainteresovan da uspešno obavi zadatak.

Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine, a njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji i Komiteta regiona Evropske unije, kao i priprema lokalnih samouprava za učešće u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije.

To telo se sastaje dva puta godišnje, naizmenično u Srbiji i Briselu, a sedma sednica je treća koja se organizuje u našoj zemlji.

broj komentara 0 pošalji komentar