Prilika da mladi poljoprivrednici podmlade mehanizaciju

Interesovanje mladih šabačkih poljoprivrednika za nabavku nove mehanizacije uz pomoć države, nikada nije bilo veće. Visina podsticaja je 75 odsto od vrednosti investicije bez poreza na dodatnu vrednost, a kupuje se nakon uplate novca.

Mladi poljoprivrednici zemljište uglavnom obrađuju mašinama koje su starije od njih. Za unapređenje i proširenje proizvodnje od koje žive, nova i savremena mehanizacija im je, neophodna.

"Bavim se proizvodnjom povrća, a poslednjih godina uvodim i lekovito bilje u svoju setvenu strukturu. Iz godine u godinu se trudim da proizvodnju lekovitog bilja usavršim i proširim. Pošto sam master inženjer zaštite bilja, i doktorand, svoje znanje sa Poljoprivrednog fakulteta, od ove godine ću pokušati da primenim na gazdinstvu", kaže Jovan Lazarević iz Kujavice.

O proizvodnji, mladi mnogo znaju, ali im je za opstanak na selu, kažu, neophodna pomoć. Uz državne subvencije, mnogi planiraju da kupe nekoliko manjih mašina.

"Zainteresovana sam za konkurs, student sam druge godine Poljoprivrednog fakulteta, ratarski smer. Za sada imam mlad, tek u februaru zasađen zasad višanja, hektar i po. Htela bih da uzmem vučni atomizer od hiljadu litara, frezu pipalicu i rasipač mineralnog đubriva", objašnjava Jovana Marinković iz Bogosavca.

Poljoprivrednici koji su u prošloj ili ovoj godini registrovali gazdinstvo i nisu stariji od 40 godina, osim mašina i opreme, mogu da nabave i kvalitetna priplodna grla.

"Veoma je veliko interesovanje za različite vrste investcija, a najviše za opreme i mašine u primarnoj biljnoj proizvodnji, za osnovnu obradu zemljišta – plugovi, tanjirače, drljače. Zatim, u primarnoj stočarskoj proizvodnji, za nabavku stočne hrane i kvalitetnih priplodnih grla", ističe Mirjana Milošević iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu.

Više od 80 šabačkih poljoprivrednika se do prijavilo na konkurs koji se završava na kraju godine.

Maksimalan iznos po zahtevu je milion i po dinara, a mladi se nadaju da će novca biti za sve koji žele da na ovaj način unaprede proizvodnju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво