Srbija će plasirati poljoprivrednu tehnologiju u Kongo

Ministri poljoprivrede Srbije i Demokratske Republike Kongo, Branislav Nedimović i Žozef Antoan Kasonga, potpisali su protokol o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti transfer poljoprivredne tehnologije i znanja u tu afričku zemlju.

Branislav Nedimović je istakao da će Srbija plasirati tehnologije iz oblasti proizvodnje semena, kao i proizvodnje određenih ratarskih kultura pre svega pšenicu, kukuruz i soju, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Delegacija iz Konga posetiće Institut za ratarstvo i povrtarstvo "NS Seme" u Novom Sadu, a kako je Nedimović naveo, dogovoreno je da ekipa stručnjaka iz Srbije implementira proizvodnju pšenice, kukuruza i soje na prostoru Konga.

Najavio je da će u drugoj polovini 2020. godine predstavnici ministarstva sa privrednicima iz Srbije otići u Kongo da vide potencijale za ulaganje u sektore poljoprivredne proizvodnje koji bi trebalo da donesu dodatnu vrednost.

"Konkretno, za izgradnju silosa, skladišta za svu ovu robu i eventualno za mehanizaciju, jer su tokom razgovora iskazali želju da kupuju traktore iz Srbije do 80 konjskih snaga", objasnio je Nedimović.

U Srbiji traktore proizvode "Agropanonka" i "Tafe", odnosno IMT, pa će delegacija Konga tokom posete obići i te kompanije.

Kongo ima oko 90 miliona stanovnika i graniči se sa devet zemalja, podsetio je Nedimović i ocenio da je to "neverovatan potencijal za trgovinu poljoprivrednim proizvodima".

"Mogu slobodno da kažem da se Srbija vraća na prostor Afrike u punom kapacitetu u oblasti poljoprivredne proizvodnje", zaključio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede Konga Žozef Antoan Kasonga istakao je da dogovor o proširenju saradnje dolazi posle posete predsednika Konga Feliks Antoana Čisekedi Čilomba.

"To bi bila saradnja u kojoj bi obe strane bile dobitnice, Srbija bi nam pružila svoju tehnologiju, a mi imamo proizvode koje bismo mogli da pružimo Srbiji", rekao je Žozef Antoan Kasonga.

Podsetio je da saradnja dve zemlje traje dugo, još od šezdesetih godina prošlog veka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво