Država ponovo većinski vlasnik Komercijalne banke

Država Srbija ponovo je većinski vlasnik Komercijalne banke. Sa novih 34,58 odsto akcija država je sada vlasnik 83,3 odsto jedne od najvažnijih banaka u Srbiji. Akcije su otkupljene za unapred dogovoreni iznos od 217 miliona evra na osnovu takozvane "put opcije" dogovorene još 2006. godine.

Srbija je na Beogradskoj berzi otkupila 34,58 odsto akcija i time uvećala udeo u kapitalu Komercijalne banke koji je bio u posedu Evropske banke za obnovu i razvoj i međunarodne finansijske organizacije IFC. To je druga transakcija posle 26. juna kada je država otkupila i 6,89 odsto akcija te banke od Svedfonda i Investicionog fonda Deg.

"Mi se sada nalazimo u situaciji da je država vlasnik oko 83 odsto akcija i da su privatni akcionari vlasnici oko 17 procenata akcija. U međuvremenu je aktiviran proces prikupljanja ponuda zainteresovanih akcionara i negde u prvoj nedelji decembra treba da se donese odluka da li su ponude adekvatne", kaže Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Iako su neobavezujuće ponude za kupovinu Komercijalne banke dostavile tri banke i jedan investicioni fond, najveća ponuđena cena je oko 450 miliona evra. Iako cena jedne od najznačajnijih banaka raste i dalje je za 20 odsto manja od cene koju je država danas platila na Beogradskoj berzi za manjinski paket. Ostaje pitanje – mora li se Komercijalna banka prodati, na čemu insistira Međunarodni monetarni fond?

"Ja ne bih prodavao banku u ovom trenutku sem ukoliko za to ne postoje razlozi održavanja stabilnosti budžeta. Koliko mi je poznato ti razlozi ne postoje. Banka ima u poslednjem periodu pozitivan finansijski rezultat, spada ako se ne varam u četvrtu banku po tržišnom učešću", objašnjava Đuričin.

Stručnjaci savetuju – u ovom trenutku isplativije je zadržati vlasništvo u banci, jer je to jedna od sistemskih banaka u Srbiji. Unaprediti procene rizika jer što su bolji rezultati to je i veća mogućnost bolje prodaje, a za to nikada nije kasno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво