Država ponovo većinski vlasnik Komercijalne banke

Država Srbija ponovo je većinski vlasnik Komercijalne banke. Sa novih 34,58 odsto akcija država je sada vlasnik 83,3 odsto jedne od najvažnijih banaka u Srbiji. Akcije su otkupljene za unapred dogovoreni iznos od 217 miliona evra na osnovu takozvane "put opcije" dogovorene još 2006. godine.

Srbija je na Beogradskoj berzi otkupila 34,58 odsto akcija i time uvećala udeo u kapitalu Komercijalne banke koji je bio u posedu Evropske banke za obnovu i razvoj i međunarodne finansijske organizacije IFC. To je druga transakcija posle 26. juna kada je država otkupila i 6,89 odsto akcija te banke od Svedfonda i Investicionog fonda Deg.

"Mi se sada nalazimo u situaciji da je država vlasnik oko 83 odsto akcija i da su privatni akcionari vlasnici oko 17 procenata akcija. U međuvremenu je aktiviran proces prikupljanja ponuda zainteresovanih akcionara i negde u prvoj nedelji decembra treba da se donese odluka da li su ponude adekvatne", kaže Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Iako su neobavezujuće ponude za kupovinu Komercijalne banke dostavile tri banke i jedan investicioni fond, najveća ponuđena cena je oko 450 miliona evra. Iako cena jedne od najznačajnijih banaka raste i dalje je za 20 odsto manja od cene koju je država danas platila na Beogradskoj berzi za manjinski paket. Ostaje pitanje – mora li se Komercijalna banka prodati, na čemu insistira Međunarodni monetarni fond?

"Ja ne bih prodavao banku u ovom trenutku sem ukoliko za to ne postoje razlozi održavanja stabilnosti budžeta. Koliko mi je poznato ti razlozi ne postoje. Banka ima u poslednjem periodu pozitivan finansijski rezultat, spada ako se ne varam u četvrtu banku po tržišnom učešću", objašnjava Đuričin.

Stručnjaci savetuju – u ovom trenutku isplativije je zadržati vlasništvo u banci, jer je to jedna od sistemskih banaka u Srbiji. Unaprediti procene rizika jer što su bolji rezultati to je i veća mogućnost bolje prodaje, a za to nikada nije kasno.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 12:31) - Markovljev [neregistrovani]

@niste bili koncentrisani

Jeste to bila obaveza drzave, ali je sada vecinski vlasnik i moze sama odlucivati prodati ili ne a dobar primer neprodati je Telekom Srbije. Mnogo je bolje kad kaplje nego prodati i izgubiti trajan izvor prihoda. Sada je na nama da podrzimo svoju drzavu i predjemo masovno u Komercijalnu banku i povecamo njen finansijski kapital i snagu na trzistu. 

(utorak, 26. nov 2019, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bar jedna srpska banka.

(utorak, 26. nov 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

ништа

Држава има право да учњствује у банкарском сектору са 50%. Не продавати ништа, посебно ако тако каже ММФ!

(utorak, 26. nov 2019, 21:08) - Никола [neregistrovani]

Нисте били концентрисани

Ви изгледа нисте били концентрисани код читања. Ово је била међународна ОБАВЕЗА , на основу уговора из 2006. И, на жалост, увод у бесмислену продају.

(utorak, 26. nov 2019, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Bravo,odlican potez...

Bez domacih banaka nema ni pravog razvoja privrede.Zato je ovo odlican poslovni potez Vlade Srbije.Strane banke gledaju svoje intrese a ne interese drzave u kojoj rade i obicno profit nose u maticne banke u drugim drzavama.Zato je pravi domacin onaj ko pare drzi u svojim rukama.Mora se priznati da Srbija,zahvaljujuci angazmanu i spsobnostima Predsjednika i Vlade, krupnim koracima gazi naprijed.Srecno.