Kako je Deda Avram izlečio dinar

Srpski akademici i ekonomisti obležili su stogodišnjicu rođenja dobro nam znanog Deda Avrama - čoveka koji je preko noći izjednačio dinar sa nemačkom markom i zaustavio jednu od najvećih hiperinflacija u istoriji sveta. Januara 1994. mesečna inflacija bila je 313 miliona odsto, a zemlja na ivici kraha.

Bili smo milijarderi po nulama na novčanicima, a ništa nismo mogli da kupimo. Štampanje para bez pokrića obezvredilo je plate i penzije tokom 40 meseci koliko je trajala hiperinflacija.

"Kod nas se svi problemi rešavaju povećavanjem države a ne smanjivanjem države. Kome god šta padne na pamet - od farbanja kule Nebojše, do kulture, marketinških centara do poluiskorišćenih zgrada, bruka jedna sve zajedno", rekao je svojevremeno Dragoslav Avramović, guverner NBS od 1994. do 1996. godine.

Krajem januara 1994. počela je primena Avramovićevog programa stabilizacije i uvođen je novi dinar ubrzo nazvan "Avram".

"Avramović je izvukao jednu ključnu liniju, ključnu preporuku, a to je bilo – fiksirajte kurs dinara i učinite ga konvertibilnim. Ta mera je ekstremnu inflaciju koja se mesečno merila na nekoliko miliona procenata oborila za nedelju dana na nulu", objašnjava Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Novi konvertibilni dinar je zvanično vredeo jednu nemačku marku. Prve su dobili penzioneri ali kupovna moć nije bila velika.

"Znači dinar nije bio konvertibilan u pravom smislu i takav je bio manje vredan. Program je mogao da uspe da smo otklonili deficit i bez spoljne podrške", navodi Diana Dragutinović, profesorka ekonomije.

Pokretač hiperinflacije treće po obimu u istoriji čovečanstva bio je raspad Jugoslavije, podsećaju stučnjaci i dodaju da je tvorac same hiperinflacije rimski imepertor Dioklecijan koji je 80 odsto srebra zamenio kovanicama bez srebra, pa je ljudima za pogaču umesto jednog novčića bila potrebna kesa novih para.

"On je izdao dekret da će da izvrši smrtnu kaznu svima koji ne poštuju cene koje će on da fiksira. Desilo se samo to da su svi trgovci pobegli iz Rima", navodi Danica Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta.

Ekonomisti tvrde da je najbolja brana protiv hiperinflacije nezavisna Narodna banka, uz podsećanje da je Deda Avram u Skupštini, kada je smenjen sa funkcije guvernera, rekao: "Neću da štampam pare".

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 27. nov 2019, 19:13) - Милош М. [neregistrovani]

О хиперинфлацији

Апсолутно тачно. Међутим, чак и када постоји политичка воља потребно је извести серију монетарних мера (где фиксирање курса није ни нужно) како би те мере дале резултате. И потребно је дати људима поверење у нову монету а за то је потребна и пи-ар вештина коју је почивши ''Деда Аврам'' итекако разумео.

Штета што није јасно назначено да је хиперинфлација била застрашујућа пљачка политичке врхушке, вероватно највећа пљачка у српској економској историји.

(utorak, 26. nov 2019, 10:51) - REBUS [neregistrovani]

hiperinflacija

Ne čudim se tekstu autora(prema kome jeDragoslav Avramović, kao"čarobnim štapićem",za jedan dan prkinuo hiperinflaciju,ali me iznenađuju komentari finansijskih eksperata i uglednih ekonomista .Da li je moguće da niko od njih nije svestan razloga nastanka hiperinflacije u Srbiji?O uzrocima nastanka inflacije učilo se već na prvoj godini Ekonomskog fakulteta u Beogradu.Svakom studentu ekonomije je bilo poznato da inflaciju mogu obuzdati mere monetarne i fiskalne politike.Među njima je i kontrola emisije (štampanje)novca i fiksiranje kursa.Prema tome,nije tu bila potrebna neka velika pamet u pronalaženju genijalnog ekonomskog rešenja(ne želim ovim da omalovažim ekonomsko znanje i autoritet Dragoslava Avramovića,kao priznatog ekonomskog stručnjaka),već je bilo potrebno da neko donese odluku kad će se to deseiti.Tu odluku je doneo Slobodan Milošević sa svojom vrhuškom.A odluka je doneta kad su procenili da su dovoljno ispumpali deviza iz devizne štednje građana(jer su ljudi morali da prodaju devize da bi mogli da egzistiraju u uslovima hiperinflacije)Najveći deo deviza sa crnog tržišta završavao je na računima porodice Milošević i političke elite.Kad su osetili da bi dalja hiperinflacija imala kontra efekat na opstanak političkog establišmenta,onda su tražili "Spasitelja" ili bolje rečeno"žrtvenog jarca" i pronašli ga u liku Dragoslava Avramovića ,koji je trebao da,svojim genijalnim rešenjem, odvuče pažnju javnosti od pravih uzroka nastanka hiperinflacije.
Da li je Avramović bio svestan toga ili ne ,u tom trenutku,to zna samo on.Svakako će,bar za ljude od struke, ostati činjenica da je bio vešto izmanipulisan za političke svrhe.

(utorak, 26. nov 2019, 09:39) - anonymous [neregistrovani]

Taj

"deda Avram," je bio bivsi sluzbenik MMF-a,kojima danas robujemo zbog onih posle "deda Avrama" i ovih danas,tako da nas nije puno "spasio."

(utorak, 26. nov 2019, 08:23) - Milovan [neregistrovani]

Svasta

Citam komentare i ne mogu da verujem da smo pilecih mozgova.
Unflacija je pocela i zavrsila onog momenta kada je drzavni vrh tako odlucio.
Naravno da drzava nije zarad kredibiliteta to smela javno da kaze, pa onda promovisete jednog uglednog strucnjaka kao sto je Avram da bi toboze napravio cudo.

(utorak, 26. nov 2019, 08:04) - ymous [neregistrovani]

Znanje

Znanje se ne ceni nigde!Zasto bi?Istina takodje nikom nije potrebna!Bitno je u zivotu dokopati se sile i to je sva mudrost primitivnih drustava kao sto je nase i okolna drustva!

(utorak, 26. nov 2019, 08:02) - Dragovan [neregistrovani]

Pamtiti

Gospodinu Avramu treba podici spomenik I dati nazive ulice ! Oduziti na najbolji nacin. Snimiti dokumentarac obavezno ukljucivanjem savremenika I vrsnih ekonomista...

(utorak, 26. nov 2019, 01:55) - anonymous [neregistrovani]

Re: Mkjkkjk

"Kakav vam je to nacin da gospodina Avramovica nazivate deda?
Nije on vama nikakav deda."
ODGOVOR:
U ovom kontestu gospodin Avramovic je nazvan "deda Avram" iz milosca i zahvalnosti, isto kao i Deda Mraz. Kao sto nekog lidera nazivamo "ocem nacije", iz zahvalnosti... Mislim da nema mesta za kritiku.
Pozdrav iz CCCCanade.

(utorak, 26. nov 2019, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Hiperinflacija

Za hiperinflaciju 90ih je najvise bila odgovorna dinastija Milosevic i njihove partije koji su se na osnovu toga enormno obogatili na racun obicnih gradjana,a posle i prebacivali novac uglavnom na Kipar.Za to postoje i dokazi.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 23:49) - anonymous [neregistrovani]

mkjkkjk

Kakav vam je to nacin da gospodina Avramovica nazivate deda?
Nije on vama nikakav deda.

(ponedeljak, 25. nov 2019, 23:15) - anonymousPero [neregistrovani]

Cim

Cim je sprecio super inflaciju za nagradu ka nagradu je smenjen tako smo mi narod toliko cenimo znanje i trud